Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Nové výzvy v oblasti výberu riaditeľov škôl (1.)

Dátum: Rubrika: Samosprávne orgány škôl Zo seriálu: Nové výzvy v oblasti výberu riaditeľov škôl

Článok prináša aktuálny pohľad na výberové konania riaditeľov škôl na Slovensku prostredníctvom inovovaných interpretácií legislatívy a zistení vlastného prieskumu (získaných štatistickou analýzou dát v rámci zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám) medzi obcami a mestami SR v súvislosti so skúmaním atraktivity riaditeľského povolania na Slovensku. Prieskum bol realizovaný Slovenskou komorou učiteľov (SKU) medzi zriaďovateľmi v rámci skúmania problematiky výberu riaditeľov škôl na Slovensku s cieľom podnietiť diskusiu o potrebách zmien v tejto oblasti. Téma prvej časti je opis základných princípov výberu riaditeľa, ako aj fungovania dobrej demokratickej školy.

Pravdepodobne málokto by spochybňoval tvrdenie, že výber kvalitného riaditeľa je jedným z veľmi dôležitých faktorov efektívneho fungovania dobrej školy (IVP, 2021). Je v neprospech akejkoľvek inštitúcie, ak ju riadi človek bez nevyhnutných manažérskych zručností, s nedostatočnou vôľou a slabými charakterovými vlastnosťami, či dokonca so sklonmi k zneužívaniu moci. Aj preto je vhodné neustále hľadať odpovede na otázku:

  • Akým spôsobom by malo prebiehať transparentné výberové konanie na riaditeľov škôl, ktoré by prilákalo do škôl tých najlepších riadiacich pracovníkov a zároveň by bol zabezpečený progres a pripravenosť škôl na nové výzvy, napr. na inkluzívne vzdelávanie, rozvoj kritického myslenia žiakov, boj s extrémizmom, šikanovaním, konšpiráciami a mnohé iné?

Kvalita procesu výberového konania je nevyhnutná, aj keď nie postačujúca podmienka funkčnosti našich škôl. Preto sa vláda SR rozhodla, že „presadí verejné vypočutia a ich zverejnenie na webovom sídle orgánu samosprávy pre kandidátov na riaditeľov škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti orgánov samosprávy“ (Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2021 – 2024, 2021, s. 27) [1]. V príspevku sa pokúsime bližšie pozrieť na aktuálny stav výberových konaní na riaditeľov slovenských škôl, zároveň prezentujeme výsledky prieskumu a odporúčania pre ďalšie kroky vedúce k zmenám tejto oblasti.

Správa o stave školstva (MŠVVŠ SR, 2013) [2] a neskôr aj Učiace sa Slovensko (2017) [3] opakovane poukazujú na dlhodobo nízku atraktivitu učiteľského povolania na Slovensku. Tento stav sa každým rokom zhoršuje (Perignáthová, 2019). Uvedený fenomén logicky postihuje aj funkciu riaditeľa školy, ktorá v porovnaní s činnosťou učiteľa vyžaduje ďalšie povinnosti, často bez dostatočnej systémovej podpory či motivačných podnetov. Ďalším závažným javom, ktorý v tejto problematike zohráva pri výbere riaditeľov dôležitú rolu, je nie vždy priaznivá atmosféra v pracovnom prostredí škôl.

Prieskum Slovenskej komory učiteľov (www.sku.sk, [4] Dončevová, 2021) priniesol aktuálne zistenia o stave pracovného prostredia učiteľov a školských zamestnancov, ktoré poukazujú na mimoriadne nepriaznivé podmienky práce v slovenských školách.

Zdá sa, že realitou veľkého množstva slovenských učiteľov a školských zamestnancov je nedostatočne demokratické riadenie školy a konzekvencie, ktoré z toho vyplývajú:

  • zneužívanie moci vedením školy,
  • rozhodovanie jedného bez spoločnej diskusie,
  • absencia slobody slova a názoru,
  • vyžadovanie slepej poslušnosti zamestnancov,
  • riadenie školy ako súkromnej firmy v záujme „našich“ ľudí, šikana/bossing.

Podľa výsledkov prieskumu Slovenskej komory učiteľov (ďalej len „SKU“) je bežnou súčasťou pracovnej kultúry v slovenských školách pasívna poslušnosť a totalitné praktiky, ktoré boli charakteristické pre predchádzajúci politický režim. Neprekvapuje, že mnohý

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály