Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Nové výzvy v oblasti výberu riaditeľov (2.)

Dátum: Rubrika: Samosprávne orgány škôl Zo seriálu: Nové výzvy v oblasti výberu riaditeľov škôl

Článok prináša aktuálny pohľad na výberové konania riaditeľov škôl prostredníctvom inovovaných interpretácií legislatívy a zistení vlastného prieskumu (získaných štatistickou analýzou dát v rámci zákona o slobodnom prístupe k informáciám) medzi obcami a mestami SR v súvislosti so skúmaním atraktivity riaditeľského povolania. Prieskum bol realizovaný Slovenskou komorou učiteľov medzi zriaďovateľmi v rámci skúmania problematiky výberu riaditeľov škôl s cieľom podnietiť diskusiu o potrebách zmien v tejto oblasti. Témou druhej časti sú rozličné legislatívne mýty spojené s výberom riaditeľa, popis prieskumu a nové výzvy.

Nové výzvy v oblasti výberových konaní riaditeľov škôl

Výberové konania sú primárnym ukazovateľom kultúry školy, je to prvý vstup a krok k sfunkčneniu demokracie na školách. Výber kandidáta, ktorý má riadiť školu, môže byť čisto formálny a vopred pripravený, alebo môže spĺňať aspekty transparentnosti, demokracie a participácie. Ak sa výberové konania realizujú netransparentne, kde členovia tajne hlasujú, kto sa im páči, niet divu, že táto funkcia nie je dostatočne atraktívna pre nových a kvalitných uchádzačov. Výsledkom sú neraz riaditelia zotrvávajúci vo funkcii aj celé desaťročia, nedemokratické fungovanie školy bez potrebných impulzov pre inovácie a rast kvality. Zabezpečenie výberu prináleží rade školy s organizačnou podporou zriaďovateľa. Výberové konanie by preto malo byť zamerané nielen na výchovno-vzdelávacie, ale aj na manažérske kvality a skúsenosti uchádzačov (Piško et al., 2021) vrátane otvorenosti k demokracii.

Slovenská komora učiteľov (ďalej len „SKU“) spolu s Transparency International Slovensko v júni 2021 zavŕšila dlhodobú snahu o skvalitnenie procesov riadenia škôl a školských zariadení vydaním prvej spoločnej publikácie Transparentný výber riaditeľov škôl (Piško et al., 2021). Často sa u laickej a odbornej verejnosti stretávame s mýtami a nejasnosťami pri organizácii riadiacich procesov v školstve, ktoré sa zakorenili tak hlboko, že neraz majú podobu nepísaného zákona (napr. viď Križanová, 2021). Uvedené bolo impulzom pre formulovanie protiargumentov ako reakcie na mnohé zavádzajúce argumenty a stanoviská štátnych inštitúcii a pretrvávajúce spoločenské mýty, ktoré celé desaťročia bránia radám škôl a zriaďovateľom, aby vykonávali túto verejnú službu efektívne. V mnohých argumentoch prevažuje neochota vytvárať demokratické a transparentné školské prostredie, ale aj hlboká neznalosť a nepochopenie podstaty mocenskej kultúry, jej filozofické pozadie a princípy.

1. výzva: Zákon verzus verejný výber

Hlavným zákonom pre výberové konania vo verejnom záujme je zákon č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov.[1] V § 5 stanovuje základné princípy realizovania výberových konaní naprieč štátnymi orgánmi, samosprávami a organizáciami nimi zriadenými. Názov zákona prezrádza, že ide o výkon funkcie vo verejnom (nie súkromnom) záujme. Celý proces má byť maximálne transparentný. Špecifickým zákonom je zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov[2] (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“). V § 4 uvádza, že výberovou komisiou je rada školy, pričom v § 24 je definovaná ako iniciatívny orgán presadzujúci verejné záujmy a v ods. 15 sú jej zasadnutia priamo definované ako verejné (iba ak by 2/3 väčšina členov schválila inak). Možno konštatovať na základe § 24 ods. 5 zákona č. 596/2003 Z. z., že uskutočňovanie výberového konania je kľúčovou úlohou rady školy – je to uvedené na prvom mieste. Je len ťažko uveriteľné, že by práve kľúčová činnosť rady školy mala byť poňatá ako neverejná v porovnaní s ostatnými činnosťami rady školy, pri ktorých sa verejnosť nevylučuje. Z uvedeného nevyplýva, že by bol stav verejnosti výberových konaní v školstve neutrálny a neurčený, ako to vyplý

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály