Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Adaptačné vzdelávanie v podmienkach školy (2.)

Dátum: Rubrika: Vzdelávanie Zo seriálu: Adaptácia začínajúceho učiteľa ako súčasť personálnej práce v škole

Adaptačné vzdelávanie sa uskutočňuje ako jednoduchý program adaptačného vzdelávania, ktorý je uceleným programom určovania, dosahovania a overovania: cieľov, obsahu, metód a foriem vzdelávania, jeho hodnotenia, organizácie a riadenia. Program adaptačného vzdelávania schvaľuje riaditeľ alebo štatutárny zástupca organizácie zariadenej Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

(Dokončenie z predchádzajúceho čísla)

Podmienky uskutočňovania adaptačného vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov škôl a školských zariadení, podrobnosti o jeho realizácii a ďalšie náležitosti s tým súvisiace upravuje § 31, § 51 a § 52 zákona č. 138/2019 Z. z. a vyhláška č. 361/2019 Z. z. Pri tvorbe Programu adaptačného vzdelávania sa vychádza z uvedených právnych predpisov. Program treba vypracovať pre školu a jeho potenciálnych začínajúcich pedagogických alebo odborných zamestnancov.

Tvorba programu adaptačného vzdelávania

Zákon nestanovuje obsah programu adaptačného vzdelávania ani jeho rozsah. Určuje, že ide o jednoduchý vzdelávací program. Pri tvorbe programu adaptačného vzdelávania možno využiť profesijné štandardy samostatného pedagogického alebo odborného zamestnanca, ktoré sú uvedené v pokyne ministra školstva č. 39/2017, aj rámcový program adaptačného vzdelávania, ktorý je vydaný smernicou č. 19/2009-R, ktorú vydalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

POSKYTOVATEĽ VZDELÁVANIA: Uvádza sa názov, sídlo a identifikačné číslo organizácie poskytovateľa programu.

NÁZOV PROGRAMU: Možno ho vytvoriť tak, že k slovám programu adaptačného vzdelávania sa pripoja slová, ktoré vyjadrujú kategóriu alebo podkategóriu pedagogického alebo odborného zamestnanca. Uvádza sa výstižný a zrozumiteľný názov programu vzdelávania. Osobitne sa vypracuje program pre pedagogických zamestnancov a osobitne pre odborných zamestnancov, ak škola takýto program potrebuje. Škola môže mať osobitne vypracované programy vzdelávania aj pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov.

Príklad: 

Program adaptačného vzdelávania pre učiteľa druhého stupňa základnej školy.

OBSAH PROGRAMU: Štúdiom na príslušnej škole získal začínajúci pedagogický alebo odborný zamestnanec teoretické vedomosti na výkon pracovnej činnosti pedagogického alebo odborného zamestnanca.Obsahom programu adaptačného vzdelávania je súhrn teoretických vedomostí, ale najmä špecifických praktických zručností a postupov, ktoré potrebuje pedagogický alebo odborný zamestnanec na vykonávanie pracovných činností v kariérovom stupni samostatný pedagogický alebo samostatný odborný zamestnanec a predchádzajúcim vzdelávaním ich nemohol získať.Obsah nie je rovnaký pre všetky kategórie a podkategórie pedagogických zamestnancov.Iný je napr. obsah programu adaptačného vzdelávania pedagogického asistenta.Pri tvorbe programu si treba uvedomiť, že začínajúci pedagogický alebo odborný zamestnanec je povinný oboznámiť sa pri podpísaní pracovnej zmluvy s pracovným poriadkom,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály