Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Výberové konanie - dôležitá kompetencia rady školy (2.)

Dátum: Rubrika: Samosprávne orgány škôl Zo seriálu: Výberové konanie - dôležitá kompetencia rady školy

V príspevku pokračujeme v téme výberového konania ako dôležitej kompetencie rady školy. Ozrejmíme ukončenie prijímania prihlášok do výberového konania, otváranie obálok. Opíšeme oznámenie výsledkov uchádzačom. Upozorníme na proces vymenovania kandidáta na funkciu riaditeľa školy alebo školského zariadenia a opíšeme procesy výberového konania, ak je zriaďovateľom školy alebo školského zariadenia samosprávny kraj, obec, súkromné alebo cirkevné školy a regionálny úrad školskej správy.

Dokončenie z predchádzajúceho čísla.

Zriaďovateľ vo vyhlásení výberového konania určí presný termín ukončenia prijímania prihlášok a miesto predkladania žiadosti o účasť na výberovom konaní. Je vhodné upozorniť uchádzačov, aby označili obálku tak, aby bolo jasné, že ide o prihlášku na výberové konanie (napr. „výberové konanie + názov školy“).

Oznam o vyhlásení výberového konania nemá obsahovať kritériá, ktoré sú nad rámec zákona.

Iné kritériá a požiadavky v súvislosti s obsadzovanou funkciou možno použiť v prípade, ak sa na výkon funkcie riaditeľa školy alebo riaditeľa školského zariadenia viaže splnenie predpokladu, ktorý nie je v rozpore s právnym predpisom. Nemožno napr. svojvoľne zvyšovať (prípadne znižovať) požadovaný počet rokov pedagogickej praxe pod alebo nad limit ustanovený v zákone.

Ukončenie prijímania prihlášok do výberového konania, otváranie obálok

Vyhlasovateľ výberového konania každú prihlášku zaeviduje podľa registratúrneho poriadku a prihlasovanie ukončí podľa termínu ukončenia podávania prihlášok. Po termíne sa už nemôžu ďalšie prihlášky akceptovať.

Zriaďovateľ prizve predsedu rady školy ako výberovej komisie k otváraniu obálok s prihláškami. Zabezpečí spracovanie zápisnice z otvárania obálok (vhodné v dvoch rovnopisoch, jeden poskytne výberovej komisii), ktorú po spracovaní podpíše zástupca zriaďovateľa a predseda rady školy. V zápisnici podrobne uvedie zoznam všetkých uchádzačov a u každého uchádzača zaznamená, aké doklady k prihláške doložil (aj číslo dokladu, dátum vydania...), posúdi tiež kvalifikačné predpoklady každého uchádzača.

Výberového konania sa môže zúčastniť len ten uchádzač, ktorý spĺňa požadované kritériá. Ak niektorému z uchádzačov chýba nejaký doklad, zriaďovateľ ho môže vyzvať na jeho doloženie, a to najneskôr do začiatku samotného výberového konania. Po jeho začatí už doloženie nie je možné. V zápisnici sa uvedie presný zoznam uchádzačov, ktorí splnili požadované kritériá a tiež zoznam tých, ktorí kritériá nespĺňajú. Ak niektorý uchádzač nespĺňa kritériá výberového konania, zriaďovateľ mu všetky materiály vráti spolu s odôvodnením, prečo ho z výberového konania vyradil.

Prihlášky uchádzačov, ktorí splnili kritériá, spolu so všetkými prílohami a zápisnicou odovzdá zriaďovateľ predsedovi rady školy. Týmto aktom začína svoju činnosť rada školy.

Podľa § 4 ods. 2 za organizačné zabezpečenie výberového konania je zodpovedný zriaďovateľ, samotné výberové konanie uskutočňuje rada školy, ktorá je výberovou komisiou. Jej povinnosťou je pozvať najneskôr sedem dní pred uskutočnením výberového konania uchádzačov, ktorí splnili kritériá (sú uvedení v zápisnici z otvárania obálok).

Podľa § 25 ods. 16 a 17 zákona č. 596/2003 Z. z. na účely výberového konania sú členmi rady školy pri základnej škole a strednej škole, ktorých zriaďovateľom je obec alebo samosprávny kraj, aj jeden delegovaný zástupca regionálneho úradu školskej správy a jeden delegovaný zástupca Štátnej školskej inšpekcie. V strednej škole aj jeden delegovaný zástupca samosprávneho kraja a v strednej zdravotníckej škole aj jeden zástupca Ministerstva zdravotníctva SR.

Pred výberovým konaním je potrebné, aby sa členovia rady školy dobre pripravili, tzn.:

  • preštudovali si materiály uchádzačov,
  • odborne sa pripravili na pohovor s uchádzačom,
  • stanovili kritériá na výber kandidáta na vymenovanie do funkcie riaditeľa,
  • určili si postup a formu uskutočnenia výberu kandidáta (podľa § 5 ods. 5 zákona č. 552/2003 Z. z. môže sa uskutočniť ústnou formou, písomnou formou alebo písomnou formou a pohovorom).

Je potrebné si dohodnúť i to, kto bude viesť výberové konanie, kto spracuje zápisnicu, kto bude zodpovedný za prezenčné listiny (pre členov výberovej komisie aj účastníkov výberového konania). V spolupráci so zriaďovateľom rada školy zabezpečí primerané priestory a potrebné kancelárske potreby.

Bezprostredne po ukončení výberového konania výberová komisia zapíše zápisnicu, v ktorej podrobne uvedie všetky skutočnosti z výberového konania, podpisujú ju všetci prítomní členovia výberovej komisie. Členovia výberovej komisie súčasne spracujú pre zriaďovateľa návrh na vymenovanie vybraného kandidáta.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály