Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Prekážky a ciele

Dátum: Rubrika: Editoriál

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

„Prekážky sú to, čo vidíš, keď sa prestaneš pozerať na svoj cieľ.“ Brian Tracy

Pri dosahovaní cieľov nás v riadení neraz prekvapí množstvo prekážok. Slabá motivácia pedagógov, ich únava, vyčerpanie, množstvo administratívnych úkonov potrebných na splnenie záväzkov – to všetko nás oberá o čas, ktorý by sme vedeli využiť rozumnejšie. Je však dôležité neodvrátiť pozornosť od toho, čo je skutočne dôležité, byť vytrvalí a odhodlaní meniť veci k lepšiemu, správne si rozložiť sily a vedieť si aj oddýchnuť. Leto je na to určené. Doprajme si chvíle v kruhu rodiny, blízkych, prečítajme si dobrú knihu, časopis Manažment školy v praxi, kde ponúkame témy, ku ktorým sa možno vrátiť aj v priebehu školského roka.

Ingrid Konečná Veverková v príspevku o finančných príspevkoch rodičov informuje o povinnosti školy spojenej so stanovením a vyberaním príspevkov od žiakov, rodičov alebo iných osôb, ktoré majú voči dieťaťu a voči žiakovi vyživovaciu povinnosť. V príspevku sa venuje aj oprávneniu obce určiť všeobecne záväzným nariadením podmienky zníženia, zvýšenia alebo odpustenia finančného príspevku od žiakov, rodičov alebo iných osôb, ktoré majú voči dieťaťu a voči žiakovi vyživovaciu povinnosť.

Čo sa zmení v zákone č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov prijatím novely školského zákona? Nad odpoveďou sa zamyslela Zdenka Matulová Juríková.

Školský zákon ponúka pedagógom dostatočnú škálu foriem hodnotenia žiakov, ktoré môžu využiť tak v rámci priebežného hodnotenia, ako aj pri tom súhrnnom. Svedčí o tom aj možnosť využitia pochvaly či iného ocenenia žiaka (ako prejav uznania), v neposlednom rade aj ako forma vyjadrenia voči neakceptujúcemu správaniu sa žiaka (pokarhanie). Téme sa venuje Ivana Gerdová.

Soňa Koreňová vo svojom príspevku sa venuje chybám v komunikácii rodiča a učiteľa. Ponúka niekoľko komunikačných omylov, ktoré sú pomerne častými formami komunikácie medzi učiteľmi a rodičmi, napr. interpretácia na základe vlastnej skúsenosti, kultúrny kontext, projekcia, odvádzanie rozhovoru k iným témam a pod. Pre lepšiu názornosť uvádza aj konkrétne príklady z praxe.

Sociálne kompetencie v manažérskej praxi sa týkajú aj vedúcich zamestnancov škôl a školských zariadení. Príspevok Michala Pankeviča ponúka zamyslenie sa nad sociálnymi kompetenciami a schopnosťou pracovať s nimi a ponúka prehľad niektorých diagnostických metód, ktoré možno v (školskej) manažérskej praxi úspešne využiť.

V prvej časti príspevku o problémovom správaní žiakov voči učiteľom Milena Lipnická prezentuje pravidlá správania a komunikácie, ktoré môžu učitelia používať počas výučby. Sú spracované podľa publikovaných textov iných autorov, aj vlastných špeciálnopedagogických a pedagogických skúseností autorky.

SZM alebo aj Socialistický zväz mládeže fungoval pod taktovkou komunistického režimu v rokoch 1970 až 1989. Na ovplyvňovanie názorov najmladšej generácie obyvateľov Československa komunistický režim používal rôzne nástroje. Z organizačného hľadiska najvýznamnejšou bola Pionierska organizácia Socialistického zväzu mládeže. Téme sa venuje Adam Bielesz.

Milí kolegovia, prajeme vám, aby ste si v lete našli čas na oddych a regeneráciu. Nech sa vám darí nachádzať rovnováhu medzi profesionálnym a súkromným životom. Čas, ktorý správne investujete, vám môže pomôcť získať nový pohľad na veci, vyhnúť sa vyhoreniu a obnoví váš vnútorný zdroj motivácie. Prajeme viac chvíľ, kedy si môžete vychutnať pokoj so svojimi blízkymi a načerpať nové inšpirácie.

/redakcia/


Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály