Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Finančné príspevky od rodičov

Dátum: Rubrika: Financovanie

V príspevku upozorníme manažment škôl a školských zariadení na povinnosti spojené so stanovením a vyberaním príspevkov od žiakov, rodičov alebo iných osôb, ktoré majú voči dieťaťu a voči žiakovi vyživovaciu povinnosť. V príspevku sa budeme venovať oprávneniu obce určiť všeobecne záväzným nariadením (ďalej len „VZN“) podmienky zníženia, zvýšenia alebo odpustenia finančného príspevku od žiakov, rodičov alebo iných osôb, ktoré majú voči dieťaťu a voči žiakovi vyživovaciu povinnosť.

Podľa zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 597/2003 Z. z.“) k zdrojom financovania regionálneho školstva patria okrem finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu a z rozpočtov územnej samosprávy aj:

  • príspevky od žiakov, rodičov alebo inej osoby, ktorá má voči žiakovi vyživovaciu povinnosť na čiastočnú úhradu nákladov na výchovu a vzdelanie v materských školách (ďalej len „MŠ“), školských kluboch detí (ďalej len „ŠKD“), centrách voľného času (ďalej len „CVČ“) a
  • príspevky od žiakov, rodičov alebo inej osoby, ktorá má voči žiakovi vyživovaciu povinnosť na čiastočnú úhradu nákladov spojených s výchovou, pobytom, ubytovaním a stravovaním v školských internátoch (ďalej len „ŠI“), špeciálnych výchovných zariadeniach a zariadeniach školského stravovania.

Oprávnenie k stanoveniu a vyberaniu príspevkov od žiakov, rodičov alebo inej osoby, ktorá má voči žiakovi vyživovaciu povinnosť, na čiastočnú úhradu nákladov na výchovu a vzdelanie v MŠ, ŠKD, CVČ a na čiastočnú úhradu nákladov spojených s výchovou, pobytom, ubytovaním a stravovaním v ŠI, špeciálnych výchovných zariadeniach a zariadeniach školského stravovania je ustanovené v zákone č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“). V školskom zákone táto skutočnosť nie je zakotvená v jednom ustanovení, ale oprávnenie stanoviť a vyberať príspevky je ustanovené v niekoľkých ustanoveniach, a to podľa jednotlivých typov škôl a školských zariadení.

Materské školy

Podľa § 28 ods. 3 školského zákona vzdelávanie v MŠ sa uskutočňuje za čiastočnú úhradu okrem MŠ pri zdravotníckych zariadeniach. Výška príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov v MŠ, spôsob jeho určenia a platby je stanovená v § 28 ods. 4 školského zákona, podľa ktorého za pobyt dieťaťa v MŠ zriadenej orgánom miestnej štátnej správy v školstve prispieva zákonný zástupca na čiastočnú úhradu výdavkov MŠ mesačne na jedno dieťa najviac sumou neprevyšujúcou 7,5 % sumy životného minima pre jedno nezaopatrené dieťa. Výšku príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu určí riaditeľ školy. Príspevok sa uhrádza vopred do 10. dňa v kalendárnom mesiaci. Výšku príspevku v MŠ zriadenej obcou alebo samosprávnym krajom podľa § 28 ods. 5 školského zákona určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením (ďalej len „VZN“). Je povinnosťou samosprávy tento príspevok určiť jednotnou sumou pre všetky deti prijaté do MŠ. Mesačný príspevok sa uhrádza vopred do desiateho dňa v kalendárnom mesiaci.

V § 28 ods. 6 školského zákona sú stanovené podmienky, za ktorých sa príspevok v MŠ nehradí – príspevok v MŠ sa neuhrádza za dieťa,

  1. pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, ak ide o štátnu školu,
  2. ak zákonný zástupca dieťaťa o to písomne požiada a je členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu,
  3. ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu.

Podľa § 28 ods. 6 školského zákona podmienky zníženia, zvýšenia alebo odpustenia príspevku určí zriaďovateľ; ak je zriaďovateľom obec alebo samosprávny kraj, podmienky zníženia, zvýšenia alebo odpustenia príspevku určí VZN.

Základné umelecké školy

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály