Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Zmeny v zákone o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch

Dátum: Rubrika: Legislatíva

23. mája 2023 prezidentka SR podpísala novelu školského zákona (zákon č. 182/2023 Z. z.), ktorým sa zavádza právny nárok na prijatie dieťaťa v materskej škole (najmä s ohľadom na deti z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia), zmenila sa tiež definícia dieťaťa a žiaka so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. V príspevku sa zameriavame na zmeny, ktoré po prijatí novely školského zákona nastali aj v zákone o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov.


Čo sa zmení v zákone č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov prijatím novely školského zákona?

Rozširuje sa pracovná činnosť odborného zamestnanca o výkon sociálnej práce. Rozumie sa tým výkon činnosti psychologickej, logopedickej, sociálno-pedagogickej, liečebno-pedagogickej alebo špeciálno-pedagogickej, výkon sociálnej práce a reedukácia detí a žiakov a ostatné činnosti s tým súvisiace, poskytovanie kariérového poradenstva, sociálneho poradenstva a prevencie vo výchove a vzdelávaní a ostatné činnosti s tým súvisiace alebo výkon špecializovaných činností alebo výkon riadiacich činností v škole alebo v školskom zariadení.

Redefinícia špeciálnej výchovno-vzdelávacej potreby sa premietla do celého zákona. Slová „špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby“ sa nahrádzajú slovami „zdravotné znevýhodnenie“. Redefinovanie nachádzame pri definovaní kvalifikačných požiadaviek na pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch podľa § 10 ods. 2 zákona č. 138/2019 Z. z.

Ak ide o pedagogického zamestnanca školy pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, školského zariadenia, ktoré poskytuje výchovu a vzdelávanie pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, alebo triedy pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, vyžaduje sa získanie vzdelania v odbore vzdelávania zameranom na špeciálnu pedagogiku alebo v študijnom programe zameranom na špeciálnu pedagogiku v študijnom odbore učiteľstvo a pedagogické vedy alebo absolvovanie kvalifikačného vzdelávania podľa § 43 ods. 1 písm. g). To sa nevzťahuje na učiteľa, ktorý v triede pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením vykonáva priamu výchovno-vzdelávaciu činnosť v rozsahu najviac desať hodín týždenne.

Pedagogický zamestnanec je povinný splniť kvalifikačný predpoklad na výkon pracovnej činnosti v škole pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, školskom zariadení, ktoré poskytuje výchovu a vzdelávanie pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením, alebo v triede pre deti a žiakov so zdravotným znevýhodnením. Uvedené musí pedagogický zamestnanec splniť najneskôr do štyroch rokov od začiatku výkonu tejto pracovnej činnosti.

Špeciálny pedagóg

Úprava nastala aj pri definovaní výkonu činnosti školského špeciálneho pedagóga. Od nadobudnutia účinnosti právnej úpravy podľa § 21 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z.:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály