Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Komunikácia s rodičmi detí v materskej škole

Dátum: Rubrika: Manažment

Konštruktívna komunikácia riaditeľa materskej školy so zákonnými zástupcami detí patrí k dôležitým predpokladom zdravej klímy. V príspevku poukážeme na zásady a nástroje komunikácie so zákonnými zástupcami detí, ktoré využívame vo svojej riadiacej praxi. Zodpovieme otázku, ako docieliť, aby sme si vzájomne rozumeli. Opíšeme formy a nástroje efektívnej komunikácie.

V učiteľskej praxi sa často stretávame s názorom, že rodičia sú pre učiteľov záťažou. Spomína sa nedôsledná rodičovská výchova detí, vysoké nároky rodičov na učiteľov, aj celkový postoj rodičov k materskej škole. Učitelia sa stretávajú aj s rodičmi, ktorí poukazujú na nesprávne výchovné pôsobenie na deti zo strany učiteľov, pasívne správanie učiteľov a slabú informovanosť rodičov detí zo strany školy.

Ako docieliť, aby sme si vzájomne rozumeli?

Určitú hranicu tolerancie, pochopenia a rešpektu by mal mať každý z nás, pretože centrom nášho spoločného záujmu je dieťa. Dôležitým znakom fungujúceho vzťahu medzi rodinou a školou je bezproblémová komunikácia. Z pozície vedúcich pedagogických zamestnancov preberáme povinnosť komunikácie s rodičmi detí aj v situáciách, kedy treba riešiť závažnejšie problémy.

Klásť si možno aj tieto otázky:

  • Počúvala som porozumením?
  • Formulovala som otázky alebo odpovede správne?

Vzájomne správne a vecné podávanie informácií nám pomáha uspokojiť detské túžby a potreby.

Komunikácia v školskom prostredí slúži na vzájomné posúvanie dôležitých informácií, rozširovanie poznatkov, rozvíjanie vzťahov, vyjadrenie súhlasu a nesúhlasu, snahu o vysvetlenie názorových nezhôd, potrebu sociálneho kontaktu. V komunikácii s rodičmi detí je dôležité dodržiavať zásady komunikácie, ktoré nám pomáhajú dosiahnuť určitý súlad medzi mnou a zákonným zástupcom dieťaťa, brať ohľad aj na prvý dojem, aký na rodiča urobíme (oblečenie, dodržiavanie hygienických zásad, jemné líčenie, účes). Rodič nezabudne na úsmev, zdvorilostné gestá. S rodičmi je vhodné viesť aj krátku menej formálnu komunikáciu.

Zásady komunikácie so zákonnými zástupcami materskej školy

INFORMUJEM. Informovanosť rodiča je dôležitou podmienkou fungujúceho vzťahu. Rodič má prá

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály