Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Kompetencie orgánov školskej samosprávy (2.)

Dátum: Rubrika: Samosprávne orgány škôl Zo seriálu: Kompetencie orgánov školskej samosprávy

V príspevku pokračujeme v téme kompetencií orgánov školskej samosprávy, ktorej sme sa venovali aj v Manažmente školy v praxi č. 11/2023. Zodpovieme otázky: Čo by členovia rady školy nemali pri svojej činnosti uplatňovať? Čo by vo vzťahu k rade školy nemal uplatňovať riaditeľ? Upozorníme aj na kompetencie obecnej a územnej školskej rady a školského parlamentu.

Dokončenie z predchádzajúceho čísla.

Zriaďovateľ riaditeľa vymenúva, a má kompetenciu aj na jeho odvolanie.

Podľa § 3 ods. 7 zákona č. 596/2003 Z. z. zriaďovateľ riaditeľa odvolá:

  1. ak bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin,
  2. za porušenie povinností a obmedzení vyplývajúcich z osobitného predpisu,
  3. za závažné porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov,
  4. ak sa zrušuje škola alebo školské zariadenie,
  5. na návrh hlavného školského inšpektora,
  6. ak postupom upraveným v pracovnom poriadku školy alebo v pracovnom poriadku školského zariadenia bolo preukázané, že riaditeľ porušil právo pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca na ochranu pred sociálno-patologickými prejavmi.

Podľa § 3 ods. 8 zákona č. 596/2003 Z. z. zriaďovateľ riaditeľa môže odvolať:

  1. na návrh rady školy,
  2. ak neabsolvoval rozširujúce moduly funkčného vzdelávania v lehote podľa osobitného predpisu,
  3. na návrh ministra školstva Slovenskej republiky, ak budú zistené závažné nedostatky; riaditeľa strednej zdravotníckej školy na návrh ministra zdravotníctva Slovenskej republiky,
  4. ak nezabráni činnosti politickej strany alebo politického hnutia a ich propagácii v škole alebo školskom zariadení.

Ku kompetenciám rady školy patrí aj možnosť podať zriaďovateľovi návrh na odvolanie riaditeľa školy alebo školského zariadenia z funkcie. Rada školy podáva návrh na odvolanie vždy s odôvodnením [§ 24 ods. 5 písm. c) zákona č. 596/2003 Z. z.]. Návrh pre zriaďovateľa nie je záväzný, mal by však vždy preskúmať dôvody, na základe ktorých rada školy návrh podala. Na platné uznesenie o návrhu na odvolanie rada školy rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých jej členov (nielen prítomných na zasadnutí).

Podľa § 24 ods. 12 zákona č. 596/2003 Z. z.: „Na platné uznesenie orgánu školskej samosprávy vo veci vymenovania, odvolania alebo potvrdenia riaditeľa vo funkcii je potrebný nadpolovičný počet hlasov všetkých jeho členov“.

Rada školy podáva zriaďovateľovi návrh písomne s náležitým odôvodnením a tiež spracuje podrobnú zápisnicu zo zasadnutia.

Ďalšou kompetenciou rady školy je možnosť vyjadrenia v prípadoch odvolávania riaditeľa zriaďovateľom, ktoré sú ustanovené v § 3 ods. 9 zákona č. 596/2003 Z. z. Rada školy preloží vyjadrenie do 15 dní odo dňa doručenia žiadosti zriaďovateľa o vyjadrenie. Ak sa rada školy do tohto termínu nevyjadrí, zriaďovateľ môže konať aj bez jej vyjadrenia.

Aby sa rada školy mohla vyjadrovať k uvedeným oblastiam kompetentne, je potrebné, aby sa jej členovia dobre oboznámili nielen so svojimi kompetenciami, ale aj so zodpovednosťou a kompetenciami riaditeľa školy. Mali by poznať aj kompetencie zriaďovateľa a tiež iných inštitúcií, ktoré štátnu správu v oblasti školstva vykonávajú (napr. Štátna školská inšpekcia, regionálny úrad školskej správy, regionálne úrady verejného zdra

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály