Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Revolúcia rekvalifikácie - texonómia zručnosti budúcej generácie

Dátum: Rubrika: Súčasné trendy

Pandémia COVID-19 priniesla rapídne zmeny na trhu práce. Nasledujúce desaťročie bude osudovo hrať kľúčovú úlohu pri vytváraní základov vzdelávania, ktoré bude schopné reagovať na tieto zmeny. Stojí pred nami obrovská výzva, pretože rozvoj schopností prostredníctvom vzdelávania, učenia sa a zmysluplná práca sú kľúčové momenty prosperujúcej spoločnosti a blahobytu jednotlivca. V príspevku je predstavený univerzálny adaptér pre existujúce taxonómie v rámci ponuky učenia sa a dopytu.

Štvrtá priemyselná revolúcia (ďalej len „4IR“) kladie dôraz na 12 hlavných pilierov pozostávajúcich zo štyroch faktorov: ľudský kapitál, intenzívna aktivita (svižnosť, čulosť – agilita), odolnosť (reziliencia) a inovácie. Kombinácia prebiehajúcej globálnej recesie súvisiacej s COVID-19 a zvýšenej automatizácie na trhu práce viedli aj k rozsiahlemu narušeniu vzdelávania a doteraz potrebných zručností. Už dávno si uvedomujeme, že je čoraz ťažšie uplatniť sa na trhu práce s tými výsledkami vzdelávania, s ktorými opúšťame školy. Pripomeňme si, že už vyše 30 rokov neplatí lineárny kariérny postup.

Už teraz sa očakáva, aby sa dnešná generácia detí vedela učiť rýchlo, systematicky, efektívne, flexibilne, kreatívne riešiť problémy s plnou morálnou zodpovednosťou.

Rozvoj kritického myslenia je čoraz dôležitejší. Správa World Economic Forum [ďalej len „WEF“, 2021a (zameraná na budúcnosť pracovných miest)] identifikovala kritické myslenie, riešenie problémov, analytické myslenie a schopnosť inovácie na prvých miestach. Kritické myslenie ako top kompetencia je považovaná za jeden z najdôležitejších prvkov na hodnotenie nosného komponentu, ako je krajina pripravená na budúcnosť práce. Lídrov v prvom rade zaujíma odpoveď na otázku: „Ako hodnotí krajina štýl výučby?“ Spomedzi top oblastí sú výzvy orientované predovšetkým na rekvalifikáciu a hlavne zmeny myslenia novej generácie. Kľúčovými piliermi sa stávajú inovácia, flexibilita a prispôsobenie sa zmenám.

WEF upozorňuje na novú revolúciu rekvalifikácie. Definuje zručnosti budúcnosti a nový formát práce budúcnosti. Sú naše školy v tomto smere agilné?

Mnoho poskytovateľov vzdelávania na Slovensku používa vlastné definície a štandardy zručností. V súčasnosti už registrujeme posuny, aj keď v malých krokoch, ale vidíme veľký priestor a ochotu reagovať na nové výzvy s možnosťami učenia sa. Interaktívna taxonómia môže poslúžiť ako model potrebných zručností. Navrhovanú globálnu taxonómiu lídrami Svetového ekonomického fóra považujeme za prvý krok k posunu smerom k trhu práce založenému na zručnostiach. Je dôležité uvedomiť si, že medzi rozhodujúce faktory štvrtej priemyselnej revolúcie patrí kvalita vzdelávania (faktor – ľudský kapitál, pilier 6 – zručnosti). Za najdôležitejšie indikátory kvality patria schopnosť kriticky a tvorivo myslieť, medziľudské vzťahy a rozvoj digitálnej gramotnosti.

Interaktívna taxonómia – výzva potrebných zručností

WEF (2021b) predstavuje interaktívnu taxonómiu ako flexibilný model tvorby vlastného profilu kvality. V tabuľke 1 je predstavený globálny interaktívny model rozdelený do štyroch úrovní. Piatu úroveň si inštitúcia môže prispôsobiť vlastných víziám. V úrovni 4 sú v zátvorkách uvedené príklady na stanovenie úrovne 5.

Tabuľka č. 1: Taxonómia zručností – revolúcia rekvalifikácie

Interaktívna taxonómia kompetencií

Úroveň

1

2

3

4 a (5)

Zručnosti a vedomosti

Obchodné riadenie a komunikácia

a) Schopnosť efektívne alokovať zdroje a riadiť činnosť

  • riadenie personálnych zdrojov (nábor, školenia, hodnotenie návratnosti);
  • koordinácia a riadenie času (multitasking, scrum, vedenie záznamov, plánovanie, stanovenie priorít);
  • správa finančných a materiálnych zdrojov (správa investícií, dodržiavanie predpisov, účtovníctvo, hodnoten
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály