Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Financovanie neverejnej školy z rozpočtu samosprávy

Dátum: Rubrika: Financovanie

V príspevku sa venujeme financovaniu školy a školského zariadenia, ktoré zriadila štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť a iná právnická alebo fyzická osoba. Zameriame sa najmä na financovanie školy a školského zariadenia z rozpočtu obce. Upozorníme na niektoré problémy, ktoré sa vyskytujú pri financovaní cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení.

Podľa § 19 ods. 2 písm. d) a e) zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) školu a školské zariadenie (ďalej len „škola“) môže zriadiť štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť a iná právnická alebo fyzická osoba. Podľa § 19 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. školu možno zriadiť až po jej zaradení do siete škôl a školských zariadení SR.

Z hľadiska zabezpečenia financovania je pre zriaďovateľov cirkevných a súkromných škôl dôležité získať súhlas obce k zriadeniu školy, nakoľko zaradením školy do siete škôl a školských zariadení SR vzniká obci povinnosť financovať jej činnosť v rámci originálnych školských kompetencií (základných umeleckých škôl, materských škôl, jazykových škôl a školských zariadení) z výnosu dane z príjmov územnej samosprávy. Súhlas obce sa vykonáva formou schválenia uznesenia zastupiteľstva, ktoré rozhoduje o zásadných otázkach života obce. Každá obec si musí byť vedomá skutočnosti, že zaradením školy do siete škôl a školských zariadení SR vzniká obci povinnosť financovať jej činnosť. Súhlasom obce je zabezpečené spolufinancovanie cirkevnej a súkromnej školy z výnosu dane z príjmov územnej samosprávy, teda z vlastných príjmov samosprávy. 

UPOZORNENIE: Súhlas obce so zaradením takejto školy je jednostranný úkon, ktorý nemožno vziať späť v zmysle navrhnutia vyradenia školy zo siete.

Podľa § 6 ods. 12 písm. b) zákona č. 596/2003 Z. z. obec má povinnosť poskytnúť na základe zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na dieťa, žiaka alebo na poslucháča (ďalej len „zmluva o financovaní“) z finančných prostriedkov poukázaných podľa zákona č. 564/2004 Z. z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve (ďalej len „zákon č. 564/2004 Z. z.“) zriaďovateľom cirkevnej základnej umeleckej školy, cirkevnej jazykovej školy, cirkevnej materskej školy, cirkevného školského zariadenia, zriaďovateľom súkromnej základnej umeleckej školy, súkromnej jazykovej školy, súkromnej materskej školy a súkromného školského zariadenia, ktoré sú zriadené na území obce, finančné prostriedky na mzdy a prevádzku na dieťa, žiaka alebo na poslucháča do dovŕšenia:

  • 25 rokov veku na mzdy a prevádzku základných umeleckých škôl (ďalej len „ZUŠ“) a jazykových škôl (ďalej len „JŠ“) pri základných školách a
  • 15 rokov veku na mzdy a prevádzku materských škôl (ďalej len „MŠ“), ktorých zriaďovateľom môže byť aj obec alebo regionálny úrad, takých školských zariadení, ktorých zriaďovateľom môže byť aj obec, školských internátov alebo takých školských zariadení, ktorých zriaďovateľom môže byť aj regionálny úrad.

Podľa § 6 ods. 12 písm. k) zákona č. 596/2003 Z. z. obec má povinnosť poskytnúť finančné prostriedky na žiaka cirkevnej ZUŠ, žiaka súkromnej ZUŠ, poslucháča cirkevnej JŠ, poslucháča súkromnej JŠ, dieťa cirkevnej MŠ, dieťa súkromnej MŠ, dieťa cirkevného školského zariadenia a dieťa súkromného školského zariadenia v plnej výške sumy určenej na mzdy a prevádzku na žiaka ZUŠ, poslucháča JŠ, dieťa MŠ a dieťa školského zariadenia vypočítanej podľa § 2 ods. 1 písm. c) nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 668/2004 Z. z. o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve v znení neskorších predpisov.

Na základe uvedenej právnej úpravy treba vedieť vypočítať výšku sumy určenej na mzdy a prevádzku na žiaka ZUŠ, poslucháča JŠ, dieťa MŠ a dieťa školského zariadenia. Toto sa ukázalo v aplikačnej praxi ako problém a na základe tejto skutočnosti uvedieme vo forme otázok niekoľko príkladov ako realizovať tento výpočet.

Otázky a odpovede

Koľko finančných prostriedkov z výnosu dane z príjmov má obec poskytnúť súkromnej MŠ, ktorú navštevuje 17 detí?

Pre zabezpečenie spravodlivého spôsobu rozdeľovania výnosu dane z príjmov sa obci v súlade s § 7a zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení sa započítava počet detí súkromnej MŠ podľa stavu k 15. septembru začínajúceho školského roka, v tomto prípade 17 detí. Podľa tabuľky č. 1 prílohy č. 3 nariadenia vlády SR č. 668/2004 Z. z. Koeficienty v základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení pre jednotlivé kategórie základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení, koeficient na záujmové vzdelávanie, koeficient na stravovanie a koefic

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály