Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Finančné výkazníctvo škôl a školských zariadení

Dátum: Rubrika: Financovanie

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Jednou z povinností manažmentu škôl a školských zariadení v procese finančného riadenia je zabezpečiť vedenie účtovníctva a výkazníctva v súlade s platnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, upravujúcimi túto oblasť. Cieľom príspevku je poskytnúť aktuálne a komplexné informácie o účtovných a finančných výkazoch a o legislatíve platnej pre individuálnu účtovnú závierku.

Prehľad právnych predpisov súvisiacich s vedením účtovníctva a výkazníctva:

  1. Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“).
  2. Opatrenie MF SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovnej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (tzv. „účtovné postupy“).
  3. Opatrenie MF SR č. MF/25755/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov.
  4. Opatrenie MF SR č. MF/017353/2017-352, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy.

K opatreniu MF SR č. MF/25755/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p bolo vydané metodické usmernenie MF SR č. MF/019605/2017-352.

K opatreniu MF SR č. MF/017353/2017-352, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy bolo vydané metodické usmernenie MF SR č. MF/008361/2018-352, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy v znení neskorších predpisov.

Účtovné výkazy

Účtovná závierka podľa § 17 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve obsahuje všeobecné náležitosti najmä:

  • názov a sídlo účtovnej jednotky,
  • identifikačné číslo,
  • deň, ku ktorému sa zostavuje,
  • deň jej zostavenia,
  • obdobie, za ktoré sa zostavuje,
  • podpisový záznam štatutárneho orgánu účtovnej jednotky,
  • iné údaje uvedené na úvodnej strane účtovnej závierky ustanovenej opatrením MF SR.

Účtovná závierka okrem všeobecných náležitostí obsahuje tieto súčasti: súvahu, výkaz ziskov a strát, poznámky.

Podľa § 23 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve má škola povinnosť uložiť účtovnú závierku spolu s výkazmi a poznámkami do registra účtovných závierok v nasledovných termínoch:

  • súvahu a výkaz ziskov a strát do 5. februára nasledujúceho účtovného obdobia,
  • poznámky do 30. apríla nasledujúceho účtovného obdobia.

Účtovná závierka sa do registra účtovných závierok vkladá prostredníctvom:

  • informačného systému štátnej pokladnice - školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené štátom a sú štátne rozpočtové organizácie a štátne príspevkové organizácie,
  • informačného systému RISSAM – školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené obcou a vyšším územným celkom a sú rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie.

Rozpočtové a štatistické výkazy

Povinnosťou škôl a školských zariadení je v súlade s opatrením MF SR č. MF/017353/2017-352, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy vyhotovovať finančné výkazy (FIN výkazy).

Termíny pre predkladanie finančných výkazov sú v roku 2021:

Finančný výkaz FIN 1-12:

  • za školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené štátom a sú štátne rozpočtové organizácie a štátne príspevkové organizácie – každý mesiac do 26 kalendárnych dní po skončení príslušného mesiaca,
  • za školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené obcou a vyšším územným celkom a sú rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie – štvrťročne podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu a k 30. septembru rozpočtového roka do 30 kalendárnych dní po uplynutí príslušného obdobia a podľa stavu k 31. decembru rozpočtového roka do 5. februára nasledujúceho rozpočtového roka.

Finančný výkaz FIN 2-04:

  • za školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené štátom a sú štátne rozpočtové organizácie a štátne príspevkové organizácie – štvrťročne podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu a k 30. septembru rozpočtového roka do 30 kalendárnych dní po uplynutí príslušného obdobia; za posledný štvrťrok sa tento výkaz nepredkladá, pretože sa zostavuje riadna účtovná závierka.
  • za školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené obcou a vyšším územným celkom a sú rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie – štvrťročne podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu a k 30. septembru rozpočtového roka do 35 kalendárnych dní po uplynutí príslušného obdobia; za posledný štvrťrok sa tento výkaz nepredkladá, pretože sa zostavuje riadna účtovná závierka.

Finančné výkazy FIN 3-04, FIN 4-04, FIN 5-04

  • za školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené štátom a sú štátne rozpočtové organizácie a štátne príspevkové organizácie – štvrťročne podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu a k 30. septembru rozpočtového roka do 30 kalendárnych dní po uplynutí príslušného obdobia a podľa stavu k 31. decembru rozpočtového roka do 5. februára nasledujúceho rozpočtového roka,
  • za školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené obcou a vyšším územným celkom a sú rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie – štvrťročne podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu a k 30. septembru rozpočtového roka do 35 kalendárnych dní po uplynutí príslušného obdobia a podľa stavu k 31. decembru rozpočtového roka do 10. februára nasledujúceho rozpočtového roka.

Finančný výkaz FIN 6-04:

  • za školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené štátom a sú štátne rozpočtové organizácie a štátne príspevkové organizácie sa tento výkaz nepredkladá,
  • za školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené obcou a vyšším územným celkom a sú rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie – štvrťročne podľa stavu k 31. marcu, k 30. júnu a k 30. septembru rozpočtového roka do 35 kalendárnych dní po uplynutí príslušného obdobia a podľa stavu k 31. decembru rozpočtového roka do 10. februára nasledujúceho rozpočtového roka.

Zriaďovateľ má oprávnenie určiť školám a školským zariadeniam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti skorší termín, kvôli odsúhlaseniu a potvrdeniu výkazov.

Finančné výkazy sa MF SR predkladajú prostredníctvom:

  • informačného systému štátnej pokladnice – školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené štátom a sú štátne rozpočtové organizácie a štátne príspevkové organizácie,
  • informačného systému RISSAM – školy/školské zariadenia, ktoré sú zriadené obcou a vyšším územným celkom a sú rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie.

Obsah finančného výkazu FIN 1-12

Obsahom uvedeného výkazu sú údaje o rozpočte príjmov a výdavkov škôl a školských zariadení, o plnení príjmov a čerpaní výdavkov. Škola a školské zariadenie má povinnosť vyplniť ho v členení na príjmy, výdavky a finančné operácie.

FIN 1-12 Finančný výkaz o príjmoch, výdavkoch a finančných operáciách má dve časti:

I. časť – Príjmy a výdavky

 

V prvej časti výkazu FIN 1-12 sa vykazujú všetky príjmy plynúce do rozpočtu školy/školského zariadenia a všetky výdavky realizované z rozpočtu školy/školského zariadenia. Medzi príjmy a výdavky patria a rozpočtujú sa aj príjmy a výdavky podnikateľskej činnosti, ak ju škola vykonáva.

Príjmy a výdavky sú členené podľa rozpočtovej klasifikácie [§ 4 ods. 4 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 523/2004 Z. z.“)]; ekonomická klasifikácia sa uplatňuje podľa Opatrenia MF SR č. MF/010175/2004-42, ktorým sa ustanovuje druhová klasifikácia, organizačná klasifikácia a ekonomická klasifikácia rozpočtovej klasifikácie v znení neskorších predpisov. Pri zadávaní funkčnej klasifikácie sa použije číselník podľa vyhlášky Štatistického úradu SR č. 257/2014 Z. z., ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia výdavkov verejnej správy (SK COFOG).

Je dôležité, aby školy a školské zariadenia správne triedili príjmy a výdavky nielen z ekonomického hľadiska, ale aj z hľadiska štatistického. Pri príjmoch, aj pri realizovaných výdavkoch treba poznať, z akých zdrojov pochádzajú, pri výdavkoch je navyše dôležité aj ich programové členenie a funkčná klasifikácia. Zo štatistického a rozpočtového hľadiska treba, aby sa príjmy a výdavky klasifikovali čo najpodrobnejšie, tzn. používať najnižšiu úroveň rozpočtového členenia (rozpočtovú podpoložku).

Dôležité je aj uvádzanie zdrojov – používanie kódu zdroja je vymedzené v Príručke na zostavenie návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023.

Pri vykazovaní príjmov a výdavkov sa tieto údaje vykazujú za:

  • schválený rozpočet – uvádzajú sa údaje o príjmoch a výdavkoch schváleného rozpočtu na príslušný rozpočtový rok; tieto údaje sa nemenia v jednotlivých štvrťročných výkazoch,
  • rozpočet po zmenách – uvádzajú sa údaje o príjmoch a výdavkoch upraveného rozpočtu; tieto údaje sa menia podľa realizovaných zmien v schválenom rozpočte na príslušný rozpočtový rok; tieto zmeny môžu byť ako na strane príjmov, tak aj na strane výdavkov a nielen v jednotlivých položkách, ale aj v celkových príjmoch a výdavkoch,
  • očakávaná skutočnosť – vykazuje sa v priebehu roka, nevykazuje sa pri odovzdávaní výkazov k 31. 12. bežného rozpočtového roka; školy/školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí nemajú povinnosť vypĺňať stĺpec očakávaná skutočnosť,
  • skutočnosť – uvádza sa dosiahnutý skutočný stav plnenia príjmov do rozpočtu a realizovaných výdavkov z rozpočtu k aktuálnemu obdobiu.

Údaje o plnení rozpočtu príjmov a čerpaní výdavkov sa vykazujú osobitne za bežné príjmy a bežné výdavky a osobitne za kapitálové príjmy a kapitálové výdavky.

II. časť – Finančné operácie


Základné princípy vykazovania príjmov, výdavkov a finančných operácií pre školy a školské zariadenia:
Druhá časť výkazu FIN 1-12
obsahuje údaje o finančných operáciách, v tejto časti sa ako príjmové finančné operácie vykazujú v prípade škôl zostatok finančných prostriedkov z predchádzajúcich rokov a v prípade škôl zriadených ako príspevkové organizácie príjmy a výdavky súvisiace s podnikateľskou činnosťou.

  • klasifikácia príjmu na tom účte, na ktorý boli finančné prostriedky primárne poukázané a výdavku na tom účte, z ktorého je realizovaný,
  • prevody medzi vlastnými účtami subjektu sa neklasifikujú, prevody prostriedkov medzi rozpočtovým a mimorozpočtovým účtom rozpočtových organizácií územných samospráv sa neklasifikujú, prevody prostriedkov medzi rozpočtovou organizáciou a jej zriaďovateľom sa neklasifikujú,
  • položkou 453 – Prostriedky z predchádzajúcich rokov sa klasifikuje zapojenie zostatkov na účtoch z predchádzajúcich rozpočtových rokov do rozpočtu.

Záver

Aktuálny príspevok, ktorý obsahuje aktuálne informácie ohľadne zostavenia účtovných a finančných výkazov, poskytuje vedeniu školy prehľad o veľmi dôležitej činnosti, ktorú v škole a školskom zariadení vykonávajú ekonomickí zamestnanci. Tí sú pre riaditeľov škôl a školských zariadení zárukou, že ich účtovníctvo a výkazníctvo je vedené odborne správne, pretože za vyhotovenie účtovných a finančných výkazov zodpovedá riaditeľ školy a školského zariadenia, ktorý ako štatutárny orgán podpisuje finančné výkazy a zodpovedá za ich správne zostavenie.



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály