Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Rola riadiaceho pracovníka školy a jej dimenzie

Dátum: Rubrika: Ľudské zdroje

Stať sa spoločenskou bytosťou a úspešne zvládať roly v spoločenskom živote nie je len otázkou výchovy a vzdelávania. Prioritne ide o proces socializácie, učenie sa v spoločenských podmienkach, proces vzniku a vývinu osobnosti vo vzájomnej závislosti od spoločenského prostredia, v ktorom sa jedinec vyvíja a následne pôsobí. Rola a jej dimenzie predstavujú rozmer zvnútornenia a osvojenia si typu spôsobu správania, ktoré vyplýva z pozície, ktorú zastáva. Úspešne zvládať jednotlivé role nie je samozrejmosťou, jej kvalitnému zvládaniu sa treba učiť. Implementovať celý rad rolí, ktoré v živote zastávame, predpokladá rozmer schopnosti sebareflexie, sebakorekcie, autoregulácie, rozmer reálneho vnímania seba, vnútornej disciplíny, kultúry i grácie, ktorá bude aj vzorom pre formujúcich sa jedincov.

Mnohí psychológovia sa v charakteristike pojmu rola v najrôznejších podobách zhodnú, že ide o očakávaný spôsob vedomého aj nevedomého správania a konania jednotlivca, ktoré vyplýva z jeho vnútornej dynamiky, spôsobu a vzoru, ktoré jedinec získal v procese svojho vývinu, a ktorý vyplýva z jeho pozície. Najčastejšie ide o archetypy vzorov správania, určené spoločenskými alebo skupinovými očakávaniami, ktoré sú úzko spojené so sociálnym statusom. Každý jedinec si roly, v ktorých sa ocitá v priebehu svojho života, spoluvytvára, prispôsobuje modifikuje, kombinuje, príp. ich mení, neprijíma, odmieta.

Je nevyhnutné porozumieť rozdielu medzi predpísanou rolou, vyplývajúcou z očakávaného správania a výkonom roly – skutočného, reál­neho, individuálneho správania v rámci roly.

Pohľad na podoby a typy rolí

Pojem sociálna rola nezávisle navrhli americkí sociológovia R. Linton a J. H. Mead. Interpretovali ju ako jednotku sociálnej štruktúry opísanú vo forme systému noriem daných človeku a z hľadiska priamej interakcie medzi ľuďmi. Hra na hranie rolí, počas ktorej si človek predstavuje sám seba v úlohe iného človeka, vytvára bohatý rámec spôsobov správania, o ktorých niekedy nevie predpokladať, ako sa ich zhostí. J. H. Mead sa zaoberal aj ľudskou socializáciou. V súvislosti s ňou vymedzil koncepciu takzvaného „významného druhého“ a jeho internalizovanej, nadindividuálnej formy tzv. „generalizovaného druhého“.

J. H. Mead v svojich teóriách poukázal aj na to, že významná časť detského učenia prebieha v procese hry, vzormi, napodobňovaním či akceptáciou správania sa iných.

Na základe praktického pozorovania odlíšil „hru – play“ a „hru – game“. Prvá označuje najbežnejšie hranie sa na niečo a spočíva v napodobňovaní úloh dospelých. Druhá označuje hranie niečoho, čo zahŕňa zložitejší systém pravidiel, ktoré musí dieťa pochopiť a vedieť správne interiorizovať a interpretovať v živote. V odbornej literatúre nájdeme širokú škálu členení a typov rolí. Najpodstatnejšie však je, aby sme vedeli obsah jednotlivých rolí pochopiť, porozumieť im, zhostiť sa ich v najpozitívnejších dimenziách. Je dôležité zvládať konkrétnu rolu tak, aby sme boli správnym vzorom pre dieťa, ktoré nás v priebehu svojho vývinu bude principiálne napodobňovať.

Rozlišujeme roly sociálne, ktoré sú podmienené postavením indivídua v systéme objektívnych sociálnych vzťahov (profesionálne, sociálno-demografické a pod.) a roly medziosobnostné, ktoré sú určené postavením indivídua v systéme medziľudských vzťahov (vodca, outsider a pod.). Vyčleňujeme tiež roly aktívne, ktoré plní jedinec v danom momente a latentné, ktoré sa v danej situácii neprejavujú. Okrem toho rozlišujeme roly inštitucionalizované (formálne, konvenčné), ktoré sú späté s formálnymi požiadavkami prostredia, do ktorého subjekt patrí a živelné roly, ktoré sú späté s dynamicky vznikajúcimi vzťahmi a druhmi činnosti.

V západnej sociológii a psychológii sa rozšírili rozličné rolové koncepcie osobnosti. V týchto koncepciách sa osobnosť považuje za súbor rôznorodých rolových masiek, ktoré určujú jej vonkajšie správanie bez vzťahu k jej vnútornému svetu, pričom sa ignoruje jej osobitosť, aktívna podstata a celostnosť.

Pojem rola v súvislostiach

KONFLIKT ROLÍ – človek zastáva v živote vždy viacero rolí a musí sa naučiť vhodne ich spájať. Nie vždy možno tieto roly realizovať tak, ako sa to vyžaduje, vtedy dochádza ku konfliktu rolí, zvlášť, ak niektorú z rolí odmietame, ale jej nositeľom, napriek svojej vôli, musíme byť, napr. mladý muž sa nedobrovoľne stane otcom.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály