Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Obecná školská rada, jej ustanovenie a kompetencie

Dátum: Rubrika: Samosprávne orgány škôl

V príspevku sa venujeme obecnej školskej rade, jej ustanoveniu a kompetenciám. Pripomíname, že je orgánom školskej samosprávy podľa zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Upozorňujeme, kde sa zriaďuje, koľko má členov, ako prebieha jej ustanovujúce zasadnutie. Informujeme, že má kompetencie voči školám a školským zariadeniam, ktorých zriaďovateľom je obec, ale má aj niektoré kompetencie voči školám a školským zariadeniam, ktoré na území obce zriaďuje iný zriaďovateľ.

Obecná školská rada je orgánom školskej samosprávy podľa § 2 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“).

Podľa § 2 ods. 2 tohto zákona školskú samosprávu vykonávajú:

  1. rada školy alebo rada školského zariadenia (ďalej len „rada školy“),
  2. obecná školská rada,
  3. územná školská rada,
  4. školský parlament.

Rada školy sa zriaďuje v školách a v školských zariadeniach, obecná školská rada v obciach a územná školská rada sa zriaďuje v samosprávnych krajoch. Školský parlament sa môže zriadiť v základných a v stredných školách. Podmienky pri zriaďovaní orgánov školskej samosprávy, ich kompetencie a zloženie sú ustanovené v zákone č. 596/2003 Z. z. v § 24 až § 26.

Podrobnosti pri ustanovovaní orgánov školskej samosprávy upravuje vyhláška Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 291/2004 Z. z., ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení (ďalej len „vyhláška“).

Ustanovenie obecnej školskej rady

V zmysle uvedených právnych predpisov sa obecná školská rada zriaďuje:

  • v obciach, v ktorých sú určené najmenej tri školské obvody, alebo
  • ak na území obce je zriadených najmenej desať škôl alebo školských zariadení, ktoré nie sú súčasťou žiadnej školy (zákon ustanovuje „na území obce“, teda nielen v zriaďovateľskej pôsobnosti obce).

Ak sú splnené uvedené podmienky, obci vyplýva povinnosť zriadiť obecnú školskú radu zo zákona. Obecná školská rada však môže byť ustanovená aj rozhodnutím obecného zastupiteľstva. Obecné zastupiteľstv

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály