Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Náklady zariadení školského stravovania

Dátum: Rubrika: Financovanie

V príspevku pokračujeme v problematike financovania zariadení školského stravovania. Zameriame sa na náklady zariadení školského stravovania a poskytneme odpovede na množstvo otázok, ktoré zaujímajú manažment škôl a školských zariadení.

Náklady zariadení školského stravovania súvisia s požiadavkami, ktoré sú na ne kladené. Legislatívne sú upravené najmä:

Zariadenia školského stravovaniasa podľa § 140 školského zákona zriaďujú na prípravu, výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov, ktorými sú najmä deti, žiaci a zamestnanci škôl/školských zariadení v čase ich pobytu v škole/v školskom zariadení, ako aj iné fyzické osoby so súhlasom zriaďovateľa a príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Pripravujú a poskytujú jedlá a nápoje pre stravníkov podľa odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov, materiálno-spotrebných noriem, receptúr pre diétne stravovanie a receptúr, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť, zásad na zostavovanie jedálnych lístkov podľa prílohy č. 1 vyhlášky č. 330/2009 Z. z., hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe, finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka na nákup potravín na jedlo podľa zvoleného finančného pásma, hygienických požiadaviek na prácu s potravinami pri zabezpečovaní celospoločenských programov s účasťou detí alebo žiakov škôl alebo školských zariadení na príprave ovocia a zeleniny na ich konzumáciu pri zabezpečení pedagogického dozoru.

Zariadenie školského stravovania určuje počet prevádzkových zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov na odber hlavných jedál alebo doplnkových jedál pri jednozmennej alebo celodennej prevádzke zariadenia školského stravovania. Odporúčaný počet prevádzkových zamestnancov pre školskú jedáleň je uvedený v prílohe č. 2 a 3 vyhlášky č. 330/2009 Z. z. a pre výdajnú školskú jedáleň v prílohe č. 4 vyhlášky č. 330/2009 Z. z. Materiálno-technické zabezpečenie zariadenia školského stravovania tvorí vybavenie uvedené vo vyhláške č. 330/2009 Z. z. v prílohe č. 5, zoznam čistiacich prostriedk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály