Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Mediácia a facilitácia v školskom prostredí

Dátum: Rubrika: Mediácia

V príspevku sa venujeme dôležitosti riešenia konfliktov v školskom prostredí. Vyzdvihujeme to, ako môže mediácia a facilitácia pomôcť pri riešení týchto konfliktov. Mediácia má niekoľko princípov, ako sú dobrovoľnosť, nestrannosť a dôvernosť. Mediátor môže pomôcť školám buď pri riešení konfliktov medzi jednotlivcami alebo medzi viacerými stranami sporu. Mediátor môže byť tiež veľkou pomocou pre rodičov, ktorí sa rozvádzajú a majú problémy s riešením konfliktov týkajúcich sa ich detí. Prinášame aj odpovede na najčastejšie otázky k téme.

Naučiť sa riešiť konflikty už odmalička je jedna z najväčších výziev súčasnosti. Školská mediácia je fenomén, ktorý sa stále viac etabluje na základných a stredných školách, a je zrejmé, že má význam. Zo žiakov a študentov vyrastajú dospelí, ktorí sa ku konfliktu stavajú inak, ako je v spoločnosti zaužívané. Vedia, že dôležité je riešenie konfliktu, nie konflikt samotný. Ten je predsa neoddeliteľnou súčasťou každého života.

Lektorom tréningových aktivít zameraných na mediačné zručnosti je mediátor, ktorý prevedie žiakov cez konflikt hravou formou, kedy sa naučia komunikačné zručnosti, pochopia, ako zmierňovať napätie v triede, ako môžu byť nápomocní svojim učiteľom pri riešení konfliktov triede, kedy sú schopní konflikt v triede vyriešiť. Mediátor ako odborník na riešenie konfliktov môže byť veľkým prínosom v školskom prostredí. Pozrime sa na to, ako môže škola, riaditeľ, učiteľ, rodič aj žiak využiť pomoc mediátora.

Konflikty v školskom prostredí

Školské prostredie je miestom, kde je množstvo ľudí, ktorí spolu trávia významnú časť dňa a života. Preto je logické, že je zároveň aj miestom, kde sa spory vo zvýšenej miere vyskytujú. Môže to byť v rámci pedagogického aj nepedagogického kolektívu, kolektívu žiakov, spory v rovine učiteľ – žiak, riaditeľ – učiteľ, učiteľ – rodič či spory medzi zamestnancami školskej jedálne. Niektoré konflikty sú riešiteľné v rámci zásahu kolegov, vedenia školy alebo školského podporného tímu.

Niektoré spory sú ale také, ktoré napriek snahe okolia sa nevyriešia, a častokrát sa aj zhoršia. Vtedy je vhodné zvážiť prizvanie mediátora. Mediátor je osoba, ktorá je školená na riešenie konfliktov. Jeho hlavnou úlohou je pomôcť vyriešiť problém tak, aby všetky zúčastnené strany boli vypočuté, ich potreby boli naplnené, a tak mohli nájsť spôsob, ako problém vyriešiť.

Hlavné princípy mediácie

Hlavnými princípmi mediácie sú:

  • dobrovoľnosť (nikto by nemal byť tlačený do dohody),
  • nestrannosť a nezávislosť mediátora (mediátor je rovnako ďaleko aj rovnako blízko k všetkým zúčastneným, vyvažuje pozície, citlivo narába s mocou a dbá na to, aby strany našli riešenie, ktoré im vyhovuje) a 
  • dôvernosť celého procesu (všetci by sa mali cítiť slobodne a v bezpečí pri riešení zväčša nepríjemnej, alebo citlivej témy).

Mediátor je človek zvonku, nemá nijaký vzťah s daným prostredím, preto dokáže mať nadhľad a schopnosť počuť, čo je povedané, vidieť čo je ukázané, pochopiť, čo je skryté.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály