Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Karol Stráňai – nestor telesnej výchovy na Slovensku

Dátum: Rubrika: Z histórie školstva Zo seriálu: Obdobie neslobody

Prvé hodiny telesnej výchovy, tak ako ju poznáme dnes, sa na Slovensku začali objavovať v druhej polovici 19. storočia po zavedení telocviku. Hneď ako sa objavili prvé osnovy, začala sa riešiť aj otázka, ako treba telesnú výchovu vyučovať. V 20. storočí sa do debát o teórii vyučovania telesnej výchovy zapájal aj Karol Stráňai.

Stráňai sa narodil 13. októbra 1905 v Rajci (okres Žilina). Po absolvovaní Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe pôsobil niekoľko rokov ako stredoškolský profesor telesnej výchovy a prírodopisu v Kežmarku a v Michalovciach. V roku 1935 učil na učiteľskom ústave v Bratislave. Od roku 1936 si k učiteľskému remeslu pridal aj moderovanie rozhlasovej relácie, kde poslucháčov nabádal k telesnému cvičeniu.

Dňa 1. februára 1939 Stráňai nastúpil do Ústavu pre telesnú a brannú výchovu vysokoškolákov. Ústav vznikol na podklade československého zákona o brannej výchove z roku 1937 a bol určený na telesné a branné cvičenia vysokoškolákov.2 V marci 1939 však Česko-Slovensko zaniklo, o niekoľko týždňov na to bol ústav zrušený. Jeho náplň prevzali Hlinkova garda a Hlinkova mládež.

Otvorenou však ostávala otázka prípravy budúcich pedagógov telesnej výchovy. Stráňai v spomienkach uvádza, že impulzom bol návrat niekoľkých slovenských študentov telesnej výchovy z Prahy, ktorí si potrebovali dokončiť vysokoškolské štúdium. Návrh na Telovýchovný ústav vypracoval Stráňai podľa českého vzoru. Po dohodách s profesorom pedagogiky Jurajom Čečetkom bolo rozhodnuté, že nová ustanovizeň bude formálne pôsobiť pri katedre pedagogiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (ďalej len „UK“).

Ľudácky režim po uchopení moci zmenil názov Univerzity Komenského na Slovenskú univerzitu. Vysoká škola pod týmto názvom zotrvala až do roku 1954. Pre lepšiu prehľadnosť však v tomto časovom úseku budeme používať historický názov Univerzita Komenského. Činnosť ústavu sa zahájila v októbri 1939.Prítomnosť niektorých československy naladených pedagógov, telovýchovných činovníkov zabránila tomu, aby sa na ústave výraznejšie presadili predstavitelia ľudáckeho režimu. Ústav pod rôznymi názvami prežil a pokračoval v existencii aj po skončení 2. svetovej vojny.4

Popri akademickej činnosti Stráňai ďalej pracoval ako rozhlasový pracovník, stal sa tiež športovým funkcionárom. Ako niekdajší člen komunistickej strany bol činný v protifašistickom odboji.5 Jeho odbojová činnosť vyvrcholila účasťou v Slovenskom národnom povstaní. Po jeho ústupe do hôr bol Karol Stráňai v januári 1945 zatknutý gestapom a skončil v koncentračnom tábore Mauthausen. Pobyt v tábore prežil a do Bratislavy sa vrátil 21. mája 1945. Opäť nastúpil do Ústavu pre telesnú a brannú

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály