Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Financovanie originálnych školských kompetencií po novele zákona

Dátum: Rubrika: Financovanie

V príspevku upozorníme manažment škôl a školských zariadení na zmenu vo financovaní originálnych školských kompetencií – základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení. Zmienime sa aj o prognóze Ministerstva financií SR, ktorú zverejnilo na svojom webovom sídle, a ktorá znamená zmenu východiskových štatistických údajov pre financovanie originálnych školských kompetencií v roku 2023. Spoločne sa pokúsime nájsť odpovede na otázky spojené s financovaním originálnych školských kompetencií.

Financovanie originálnych školských kompetencií – základných umeleckých škôl, jazykových škôl, materských škôl a školských zariadení (ďalej len „školy a školské zariadenia“) upravuje zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) a zákon č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 597/2003 Z. z.“). Zákonom č. 182/2023 Z. z. (čl. IV a čl. V) boli tieto dva zákony novelizované a najmä novela zákona č. 596/2003 Z. z. (ďalej len „novela zákona“), ktorá nadobudne účinnosť 1. septembra 2023, spôsobí zmenu vo financovaní škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obce.

Obec musí zabezpečiť financovanie originálnych školských kompetencií – škôl a školských zariadení vo svojej územnej pôsobnosti, t. j. musí poskytnúť finančné prostriedky školám a školským zariadeniam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ako aj školám a školským zariadeniam v zriaďovateľskej pôsobnosti štátom uznanej cirkvi, náboženskej osoby alebo inej právnickej a fyzickej osoby (ďalej len „cirkevné a súkromné školy a školské zariadenia“).

Financovanie škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti obce

Podľa § 6 ods. 12 písm. a) zákona č. 596/2003 Z. z. obec vykonáva rozpis finančných prostriedkov poukázaných podľa zákona č. 564/2004 Z. z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov na školy a školské zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V zmysle novelizovaného § 6 ods. 12 písm. c) zákona č. 596/2003 Z. z. obec určuje údaje, podľa ktorých financuje školy a školské zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti okrem údajov podľa § 7a zákona č. 597/2003 Z. z. a lehotu na predloženie týchto údajov.

Bude obec pre rok 2024 určovať pre materskú školu (ďalej len „MŠ“) a základnú umeleckú školu (ďalej len „ZUŠ“) výšku finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku všeobecne záväzným nariadením?

Novelou zákona sa zrušila povinnosť obce určovať všeobecne záväzným nariadením pre školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti obce podrobnosti financovania škôl a školských zariadení, lehotu na predloženie údajov, podľa ktorých bude financovať školy a školské zariadenia okrem údajov podľa § 7a zákona č. 597/2003 Z. z., výšku finančných prostriedkov určených na mzdy a prevádzku na žiaka, poslucháča a dieťa školy alebo školského zariadenia; v zariadeniach školského stravovania na žiaka školy, skutočného stravníka alebo na jedno hlavné jedlo alebo doplnkové jedlo a deň v mesiaci, do ktorého obec poskytne pre školy a školské zariadenia finančné prostriedky. Po novele zákona obec určí údaje, podľa ktorých financuje školy a školské zariadenia vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti okrem údajov podľa § 7a zákona č. 597/2003 Z. z. a lehotu na ich predloženie. To platí aj pre MŠ a ZUŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti obce, kde obec určí údaje, na základe ktorých ich bude financovať. Tieto údaje MŠ a ZUŠ budú musieť obci predložiť v určenom termíne. Na základe nich obec v rámci vlastného rozpočtového procesu určí MŠ a ZUŠ výšku finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku.

V zmysle novelizovaného § 6 ods. 12 písm. g) bod 1 a i) zákona č. 596/2003 Z. z. obec oznamuje školám a školským zariadeniam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti do 31. januára príslušného kalendárneho roka výšku finančných prostriedkov na mzdy a prevádzku na kalendárny rok z príjmov obce, pričom pri určení tejto výšky zohľadní podľa druhu školy alebo školského zariadenia:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály