Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Školské zariadenia ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti

Dátum: Rubrika: Hygiena a zdravotníctvo

Dňa 10. decembra 2021 Národná rada Slovenskej republiky schválila novelu školského zákona. Podľa dôvodovej správy účelom novely bolo ustanoviť možnosť, aby škola a školské zariadenie mohli vytvárať podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti deťom a žiakom, ktorí to potrebujú. Cieľom článku je poukázať na novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorá sa bude poskytovať vybraným zdravotníckym pracovníkom v rozsahu jeho praxe v tých školách, kde to školský zákon umožňuje tak, aby boli uspokojené špeciálne požiadavky detí a žiakov vyplývajúce z ich zdravotného stavu.

Novela školského zákona bola publikovaná v Zbierke zákonov pod č. 2/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. S účinnosťou od 15. januára 2022 môže zdravotnícky pracovník pôsobiť v materskej škole pre deti so zdravotným znevýhodnením (§ 96 školského zákona), základnej škole pre žiakov so zdravotným znevýhodnením (§ 97 školského zákona), v materskej škole a základnej škole (§ 28 ods. 14 a § 30 ods. 5 školského zákona). Vyplýva to z nového ustanovenia § 152a ods. 1 školského zákona, podľa ktorého tam, kde to tento zákon umožňuje, môže byť v škole deťom a žiakom školy poskytovaná zdravotná starostlivosť, a to zdravotníckymi pracovníkmi, ktorí sú v pracovnoprávnom vzťahu s príslušnou školou, a ktorí spĺňajú podmienky na výkon zdravotníckeho povolania lekár, sestra, verejný zdravotník alebo zdravotnícky záchranár.

Podľa § 2 písm. k) až o) školského zákona sa dieťaťom so zdravotným znevýhodnením alebo žiakom so zdravotným znevýhodnením rozumie:

  • dieťa so zdravotným postihnutím alebo žiak so zdravotným postihnutím (dieťa alebo žiak s mentálnym postihnutím, sluchovým postihnutím, zrakovým postihnutím, telesným postihnutím, s narušenou komunikačnou schopnosťou, s autizmom alebo ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami alebo s viacnásobným postihnutím),
  • dieťa choré alebo zdravotne oslabené alebo žiak chorý alebo zdravotne oslabený (dieťa alebo žiak s ochorením, ktoré je dlhodobého charakteru, a dieťa alebo žiak vzdelávajúci sa v školách pri zdravotníckych zariadeniach),
  • dieťa s vývinovými poruchami alebo žiak s vývinovými poruchami (dieťa alebo žiak s poruchou aktivity a pozornosti; dieťa alebo žiak s vývinovou poruchou učenia),
  • dieťa s poruchou správania alebo žiak s poruchou správania (dieťa alebo žiak s narušením funkcií v oblasti emocionálnej alebo sociálnej).

Podľa školského zákona výchova a vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením a žiakov so zdravotným znevýhodnením sa uskutočňuje:

  1. v školách pre deti so zdravotným znevýhodnením a žiakov so zdravotným znevýhodnením (špeciálne školy),
  2. v ostatných školách podľa školského zákona, a to
  1. v špeciálnych triedach, ktoré sa zriaďujú spravidla pre deti s
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály