Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Poruchy príjmu potravy - anorexia a redukčné diéty

Dátum: Rubrika: Duševné zdravie

Boľavá duša a postupne chradnúce telo, spôsobovanie si fyzickej bolesti, aby prekonala tú psychickú, smútok v očiach, chabé držanie telá, odmietanie kolektívu a celý rad ďalších príznakov sú výkrikmi trpiacej duše. K tomuto javu nemôžeme a nesmieme ostať ľahostajní aj v pedagogických tímoch, či v školských podporných tímoch. Majstrovstvo pedagogického prístupu spočíva často aj v porozumení detskej duši, v pochopení jej cítenia a prežívania a v neposlednej miere aj v porozumení kompenzačným mechanizmom, ktoré si vytvárajú a ktoré majú často neželateľné prejavy a dôsledky. V príspevku sa venujeme téme duševného zdravia z pohľadu porúch príjmu potravy, ktorými môžu byť anorexia a rôzne redukčné diéty. Zameriame sa aj na efektívnu pomoc v čase psychického diskomfortu.

„Sú ľudia, ktorí sú zväčša takí šťastní, ako sa sami rozhodnú.“ Oscar Wilde

Z mnohých konferencií i online interakcií zameraných na pedagogicko-psychologické problémy, ako aj z článkov v odbornej a časopiseckej literatúry treba konštatovať, že takmer každé siedme dieťa na Slovensku v súčasnosti trpí psychickou poruchou. Tento fakt potvrdzuje svojimi výskumami aj Rada pre práva dieťaťa. Na základe našej aktuálnej psychologicko-poradenskej praxe rovnako konštatujeme, že sedmička nie je konečná a žiaľ, počet detí s problematikou duševnej bolesti pribúda, zvlášť v časoch, keď sú obmedzené akékoľvek kompenzačné možnosti k navodeniu harmónie v duši dieťaťa.

Duševné zdravie je kľúčovým faktorom v živote človeka. Ak si uvedomuje svoju hodnotu, vie si vážiť seba samého. Ak dôveruje vlastným schopnostiam, zvláda svoj život bez závažných problémov. Všetky deti a ani dospelí touto kvalitou nedisponujú, trpia psychickými bolesťami, ktoré sú často nemerateľné. Ich prejavy poukazujú na obrovskú intenzitu trápenia.

V súčasnosti rastie počet detí, u ktorých sa potichu objavujú psychické problémy spojené s poruchami výživy, ako aj depresívne a automutilačné prejavy, ktoré sú výsledkom bolesti duše v najrozličnejších podobách.

Anorexia mentalis – sitofóbia

Anorexia je mentálna porucha príjmu potravy. Vyskytuje sa prevažne u mladých dievčat (v súčasnosti však už ani výskyt u mužov nie je výnimkou), najčastejšie v školskom veku od 12 - 16 rokov až do dospelosti. Pri tejto závažnej poruche príjmu potravy dochádza k skreslenému vnímaniu samého seba a k strachu z priberania. Jedinec sa snaží o prehnanú redukciu svojej hmotnosti, ktorá môže vyústiť do nebezpečného a často nezvratného poškodenia vlastného organizmu.

Mentálna anorexia je charakteristická úmyselným znižovaním telesnej hmotnosti. Ide o vedomé odmietanie potravy. Nechuť do jedenia sa môže vyskytovať až v neskoršom štádiu ochorenia. Ide o extrémne intenzívne úsilie dosiahnuť absolútnu štíhlosť, ktoré je spojené s obmedzovaním energetického príjmu a zvyšovaním výdaja energie. Strach, panika a odpor z obezity, nutkavá pozornosť venovaná vlastnému vzhľadu v rovine telesnej hmotnosti, skúmanie energetickej hodnoty akéhokoľvek jedla, hľadanie náhrad jedla v podobe vaty i papiera sú imperatívy, ktoré skôr či neskôr dovedú jedinca ku kolapsu tela i duše. Myšlienková zameranosť na hmotnosť a vytrvalá snaha o schudnutie sa stávajú imperatívmi prežitia.

Príčiny vzniku

Anorexiu spúšťajú pochybností o sebe, ktoré sa transformujú do úzkosti a obáv, že sociálne okolie neprijíma jedinca takého, aký naozaj je. Rýchla radikálna diéta obvykle prinesie viditeľnú zmenu výzoru, a tým aj isté uspokojenie. Zo strany sociálneho prostredia prídu najskôr pochvaly, nastúpi pocit úspechu a uspokojenia. Z chudnutia sa stane závislosť, posadnutosť s prizmou slasti po pochvale a ocenení. Pri poklese hmotnosti pod určitú hranicu, okolo BMI 15,5 kg/m2, začnú prebiehať v rovine neotransmiterov mozgu neurobiologické zmeny, ktoré vedú k ďal

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály