Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Kvalifikačné predpoklady, kariérové stupne a kariérové pozície zamestnancov

Dátum: Rubrika: Personalistika

V aktuálnom príspevku sa priblížime problematiku plnenia kvalifikačných predpokladov pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov v nadväznosti na kariérové stupne a kariérové pozície z pohľadu novej legislatívy. Upozorníme na novinky a zmeny, ktoré priniesol zákon č. 414/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Novela zákona nadobudla účinnosť 1. januára 2022.

Dňa 19. novembra 2021 vstúpil do platnosti zákon č. 414/2021 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Novela zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch nadobudla účinnosť 1. januára 2022.

Kvalifikačné predpoklady

Pri posudzovaní predpokladov na výkon pracovnej činnosti pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca hovoríme o kvalifikačných predpokladoch, bezúhonnosti, zdravotnej spôsobilosti a ovládaní štátneho jazyka. Tieto predpoklady treba spĺňať po celý čas výkonu pracovnej činnosti.

Posúdenie kvalifikačných predpokladov

Kvalifikačnými predpokladmi na výkon pracovnej činnosti v jednotlivých kategóriách pedagogického/odborného zamestnanca rozumieme vzdelanie a dĺžku výkonu pracovnej činnosti v prípade, že sa vyžaduje.

Pre posúdenie kvalifikačných predpokladov pre jednotlivé kategórie pedagogického/odborného zamestnanca treba posúdiť získané vzdelanie. Na tento účel zamestnanec/uchádzač o zamestnanie predkladá doklady o získanom vzdelaní, napr. vysvedčenie o maturitnej skúške, výučný list, vysvedčenie o záverečnej pomaturitnej skúške, vysvedčenie o absolventskej skúške a absolventský diplom, vysokoškolský diplom, vysvedčenie o štátnej skúške, dodatok k diplomu, doklad o absolvovaní programu kvalifikačného vzdelávania. Ak sa to vyžaduje, pedagogický/odborný zamestnanec predkladá aj napr. osvedčenie o úplnej kvalifikácii, vysvedčenie o štátnej jazykovej skúške, doklad o vykonaní prvej atestácii a pod.

Zákon definuje požiadavku vzdelania pre jednotlivé kategórie najmenej:

  • vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa - učiteľ základnej školy, učiteľ strednej školy, učiteľ jazykovej školy, učiteľ profesijného rozvoja, školský špeciálny pedagóg, školský digitálny koordinátor a odborný zamestnanec,
  • vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa - zahraničný lektor,
  • vyššie odborné vzdelanie - učiteľ základnej umeleckej školy a korepetítor,
  • úplné stredné odborné vzdelanie - učiteľ materskej školy, vychovávateľ, majster odbornej výchovy a pedagogický asistent,
  • úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie - školský tréner.

! Upozornenie

Novinkou je, že na pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca, ktorý vykonáva pracovnú činnosť na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa nevzťahuje podmienka § 11 ods. 1 písm. a) t. j., že vyžadovaným stupňom vzdelania pre učiteľa ZŠ/SŠ, učiteľa jazykovej školy, učiteľa profesijného rozvoja, školského špeciálneho pedagóga, školského digitálneho koordinátora a odborného zamestnanca je vysokoškolské vzdelanie II. stupňa.

Na základe predložených dokladov o vzdelaní posudzujeme plnenie kvalifikačných predpokladov podľa vyhlášky č. 1/2020 Z. z. Posudzujeme študijný program a študijný odbor získaného vzdelania, ako aj ďalšie získané vzdelania. V prípade pochybností alebo nejasnosti pri ich posudzovaní je dôležitá informácia o obsahu záverečnej skúšky. V niektorých prípadoch možno zohľadňovať napr. druh školy, obsah získaného vzdelania a pod.

Príklad:

  • Ak ide o učiteľa, vychovávateľa alebo o majstra odbornej výchovy, kvalifikačné predpoklady sa posudzujú aj s ohľadom na druh školy a typ školy alebo na školské zariadenie a poskytovanie výchovy a vzdelávania deťom a žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.
  • Ak ide o majstra odbornej výchovy alebo o pedagogického zamestnanca pracoviska praktického vyučovania, kvalifikačné predpoklady sa posudzujú aj porovnaním odboru vzdelávania, v ktorom majster odbornej výchovy alebo pedagogický zamestnanec pracoviska praktického vyučovania poskytuje výchovu a vzdelávanie a obsahu získaného vzdelania a pod.

Pri vysokoškolskom vzdelaní neučiteľského smeru je základným predpokladom získanie pedagogickej spôsobilosti. Treba absolvovať doplnkové pedagogické štúdium (ďalej len „DPŠ“), ktoré nadväzuje na vysokoškolské vzdelanie. Na základe DPŠ tak bude pedagogický zamestnanec môcť vyučovať predmety, z ktorých bola vykonaná štátna skúška.

Pri niektorých pozíciách je dôležitá aj pracovná skúsenosť. Na dokladovanie dĺžky výkonu pracovnej činnosti sa použijú: doklady o pracovnom pomere, pracovné posudky, potvrdenie o dĺžke pracovnej činnosti od predchádzajúcich zamestnávateľov.

Upozorňujeme, že podľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály