Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Finančné výkazy v školách a školských zariadeniach

Dátum: Rubrika: Financovanie

V príspevku poskytneme aktuálne a komplexné informácie o finančnom výkazníctve škôl a školských zariadení. Za riadne vyhotovenie a predloženie finančných výkazov zriaďovateľovi zodpovedá riaditeľ školy, resp. riaditeľ školského zariadenia. Preto je dôležité, aby bol informovaný o právnej úprave, spôsobe, rozsahu a termínoch spracovania a predloženia finančných výkazov. 

Školy/školské zariadenia sú v zmysle zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov subjektmi verejnej správy, hospodária s verejnými prostriedkami, a sú povinné predkladať spôsobom určeným ministerstvom financií a v ním určenom rozsahu, štruktúre a termíne údaje potrebné na účely zostavenia rozpočtu verejnej správy a hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy.

Zostavenie a predkladanie finančných výkazov (výkazy „FIN“) upravujú:

  • Opatrenie Ministerstva financií SR z 19. decembra 2017 č. MF/017353/2017-352, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy v znení neskorších predpisov -určuje záväzné vzory finančných výkazov, termín a spôsob ich predkladania.
  • Metodické usmernenie č. MF/008361/2018-352 k postupu pri aplikácii § 2 až 7 opatrenia Ministerstva financií SR z 19. decembra 2017 č. MF/017353/2017-352, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy – určuje technickú formu predkladania jednotlivých výkazov príslušnými subjektmi verejnej správy, štruktúru, formu, a najmä spôsob prenosu údajov a spracovania súborov v informačnom systéme Štátnej pokladnice a Rozpočtovom informačnom systéme pre samosprávu (RISSAM.vykazy).
  • Príručka Ministerstva financií SR k obsahovej náplni finančných výkazov - obsahuje podrobnejší výklad k finančnému výkazníctvu verejnej správy a k obsahovej náplni jednotlivých riadkov a stĺpcov výkazov.

Zoznam finančných výkazov

  • FIN 1-12 o príjmoch a výdavkoch a finančných operáciách – poskytuje údaje o všetkých príjmoch, výdavkoch a finančných operáciách realizovaných na všetkých účtoch školy/školského zariadenia,
  • FIN 2-04 o vybraných aktívach a pasívach – poskytuje informácie o vybraných údajoch z aktív a z pasív k poslednému dňu príslušného štvrťroka,
  • FIN 3-04 o finančných aktívach podľa sektorov,
  • FIN 4-04 o finančných pasívach podľa sektorov,
  • FIN 5-04 o dlhových nástrojoch a ostatných záväzkoch – poskytuje údaje o dlhových nástrojoch nástroje (napr. bankové úvery, finančný prenájom, prijaté zábezpeky, nebankové pôžičky atď.) a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály