Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Budovy škôl - stavebný materiál

Dátum: Rubrika: Z histórie školstva

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Na pomyselnej prehliadke historických pamiatok slovenských obcí a miest sa budovy škôl len v malej miere dostanú do hľadáčika turistov. Je to škoda, pretože aj školy vedia rozprávať svoj príbeh. V dnešnej časti príspevku sa pozrieme na stavebnú podobu škôl, resp. na materiál, ktorý sa pri stavbe používal.

V predchádzajúcom čísle sme písali o školách. Zaujímalo nás najmä ich umiestenie v meste či obci. Dnes sa bližšie pozrieme na ich stavebnú podobu, resp. na materiál, ktorý sa používal pri ich stavbe.

Budovy historických škôl sa stavali v zásade z týchto materiálov: z dreva, surovej alebo pálenej tehly a kameňa.

V 20. storočí už prevládli murované budovy. V starších obdobiach prevažovali stavby z dreva, pretože drevo bolo v horských regiónoch, v zalesnených oblastiach krajiny voľne dostupné a jeho spracovanie pre potreby výstavby jednoduchej školskej budovy nebolo zložitým problémom pre zručného stavbára. Problém nastal v prípade, keď v obci vypukol väčší požiar, pri ktorom v rýchlom slede za sebou vyhoreli okolité drevené stavby. Na výstavbe školy sa pod vedením majstra zvyčajne zúčastňovali členovia cirkevného zboru. Stavebným pokrokom bolo používanie surovej tehly v 18. a 19. storočí, v lepšom prípade použitie drahšej pálenej tehly, ktorá už zabezpečovala budove istú stabilitu. Často boli takéto tehlové stavby omietnuté vápnom.

Ako strešná krytina sa využívala slama, drevený šindeľ alebo pálená škridla. Máme však zachytené aj stavby s použitím eternitovej strechy, napr. škola v Lukáčovciach, okr. Nitra. Použité stavebné materiály nie vždy boli kvalitné. V takom prípade nezabezpečovali vyššie hygienické, tepelné či svetelné požiadavky.

Pre južné regióny Slovenska bolo pre školské budovy charakteristická kombinácia prepletaného prútia a nabíjanej hliny (tzv. lastovičí spôsob), napr. Číčov v okr. Komárno. Staršie budovy mali charakter jednoduchých stavieb. Máme však aj poznatky aj o školských stavbách predstavujúce zo stavebného hľadiska moderné budovy, ktoré boli v širšom okolí ojedinelé, napr. Domadice, okr. Levice.

Len málo školských budov, ak by to bolo vôbec možné, by dnešným kritériám na školské stavby vyhovelo. Paradoxné však je, že mnohé zo školských budov postavených v 19. storočí slúžili svojmu účelu až do nedávnych čias.

Foto: Staršia školská budova v Lovinobani, okr. Lučenec, zdroj: autor textu

 



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály