Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Povinnosti škôl a školských zariadení v mzdovej oblasti

Dátum: Rubrika: Kontrola

V príspevku upozorníme na povinnosti manažmentu, ktoré súvisia s ukončením kalendárneho roka 2023 v personálnej a mzdovej oblasti. Zameriame sa na všetky dôležité úkony, ktoré musia vykonať mzdové účtovníčky, resp. ekonomické pracovníčky škôl a školských zariadení na začiatku roku 2024.

Škola a školské zariadenie ako zamestnávateľ a tiež ako platiteľ dane (ďalej len „škola“) musí na začiatku roku 2024 v oblasti personálnej práce a mzdového účtovníctva vykonať veľa potrebných činností, výsledkom ktorých bude úspešné zúčtovanie miezd, daní a odvodov za rok 2023.

Povinnosti školy vyplývajúce zo Zákonníka práce

Medzi povinnosti, ktoré vyplývajú z ustanovení Zákonníka práce a sú spojené s ukončením roku 2023 v oblasti personálnej práce, patria: spracovanie prehľadu o stave dovoleniek zamestnancov k 31. 12. 2023 a vyplatenie náhrady mzdy za tú časť nevyčerpanej dovolenky za predchádzajúci rok, ktorá presahuje štyri týždne, stanovenie plánu dovoleniek na rok 2024, preverenie aktuálnosti dohôd o hmotnej zodpovednosti, uzatvorenie evidencie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru za rok 2023.

SPRACOVANIE PREHĽADU O STAVE DOVOLENIEK ZAMESTNANCOV

Škola musí mať prehľad o stave a čerpaní dovoleniek u zamestnancov. Na začiatku roka sa odporúča, aby si mzdová účtovníčka z informačného systému vytlačila zostavu poskytujúcu prehľad čerpania dovoleniek zamestnancov za rok 2023 a 2022. Prehľad by mal obsahovať zostatok dovolenky z roku 2022, čerpanie dovolenky v roku 2023 (čerpanie starej dovolenky z roku 2022 a 2023) a zostatok dovolenky k 31. 12. 2023.

Do konca roku 2023 by mala byť vyčerpaná dovolenka za kalendárny rok u všetkých zamestnancov okrem tých, ktorí ju nemohli vyčerpať z dôvodov:

  • ak zamestnávateľ neurčil jej čerpanie alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca;
  • čerpania materskej alebo rodičovskej dovolenky, uznania zamestnanca za dočasne pracovne neschopného pre chorobu alebo úraz, dlhodobého uvoľnenia na výkon verejnej alebo odborovej funkcie.

Ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej, rodičovskej dovolenky, pretože bol uznaný za dočasne práceneschopného, alebo bol uvoľnený na výkon verejnej alebo odborovej funkcie ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku je škola povinná poskytnúť po skončení týchto situácií.

V súvislosti s ukončením roku 2023 má škola povinnosť vyplatiť zamestnancovi náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku za tú časť nevyčerpanej dovolenky, ktorá presahuje 4 týždne základnej výmery dovolenky, zvyšok dovolenky zamestnancovi prepadne, okrem výnimiek vyššie uvedených.

STANOVENIE PLÁNU DOVOLENIEK NA ROK 2024

Čerpanie dovolenky na rok 2020 určuje škola po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek, ktorý za všetkých zamestnancov určí škola s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, že pri určovaní dovolenky sa prihliada najmä na úlohy školy ako aj na oprávnené záujmy zamestnanca.

PREVERENIE AKTUÁLNOSTI DOHÔD O HMOTNEJ ZODPOVEDNOSTI

Každý zamestnanec, ktorý má zodpovednosť za zverené hotovosti, ceniny, tovar, zásoby materiálu alebo iné hodnoty určené na obeh alebo obrat, ktoré je povinný vyúčtovať, má mať uzatvorenú platnú dohodu o hmotnej zodpovednosti. Škola zodpovedá za správnosť a aktuálnosť uzatvorených dohôd o hmotnej zodpovednosti a za vykonanie inventarizácie pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru. V súvislosti so skončením roku 2023 a s ukončenou inventarizáciou majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov k termínu účtovnej závierky (31. 12.) je potrebné, aby bola prekontrolovaná aktuálnosť uzatvorených dohôd o hmotnej zodpovednosti.

UZATVORENIE EVIDENCIE DOHÔD O PRÁCACH VYKONÁVANÝCH MIMO PRACOVNÉHO POMERU ZA ROK 2023

Škola má povinnosť viesť evidenciu dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, a to v poradí, v akom boli uzavreté. S evidenciou musí viesť aj evidenciu pracovného času zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov a dohody o pracovnej činnosti tak, aby bol zaznamenaný začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu. Škola má tiež povinnosť viesť evidenciu vykonanej práce u zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohody o vykonaní práce tak, aby v jednotlivých dňoch bola zaznamenaná dĺžka časového úseku, v ktorom sa práca vykonávala. Evidencie by mali byť vedené v informačných systémoch priebežne a v súvislosti s ukončením roka 2023 odporúčame správnosť a kompletnosť vedenia evidencií skontrolovať a v prípade nedostatkov tieto pre ich uzavretím odstrániť.

Povinnosti školy vyplývajúce zo zákona o sociálnom fonde – zúčtovanie sociálneho fondu

Sociálny fond sa tvorí ako úhrn:

  1. povinného prídelu vo výške 0,6 % až 1 % zo zákonom stanoveného základu,
  2. ďalšieho prídelu vo výške: (1) dohodnutej v kolektívnej zmluve alebo vo vnútornom predpise, najviac vo výške 0,5 % zo zákonom stanoveného zákl
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály