Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Oznamovanie protispoločenskej činnost

Dátum: Rubrika: Legislatíva

V príspevku upozorníme manažment škôl a školských zariadení na novú povinnosť, ktorá im vyplýva zo zákona č. 54/2019 Z. z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý bol novelizovaný zákonom č. 189/2023 Z. z. (ďalej len „novela zákona“). Novela zákona je účinná od 1. júla 2023, niektoré ustanovenia sú účinné od 1. septembra 2023.

Zákon č. 54/2019 Z. z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“) vo vzťahu k školám a školským zariadeniam (ďalej len „škola“) ustanovuje nové povinnosti: určiť zodpovednú osobu z radov zamestnancov, ktorá bude plniť úlohy vyplývajúce zo zákona a vytvoriť vnútorný systém prijímania, evidovania a preverovania oznámení o protispoločenskej činnosti. Povinnosť platí len pre školy a školské zariadenia, ktoré zamestnávajú najmenej 50 zamestnancov.

V školách, ktoré zamestnávajú viac ako 5 a menej ako 50 zamestnancov, úlohy zodpovednej osoby plní hlavný kontrolór obce/vyššieho územného celku (podľa zriaďovateľa školy a školského zariadenia).

Sme súkromná ZUŠ s 30 zamestnancami. Musíme určiť zodpovednú osobu a vytvoriť vnútorný systém preverovania oznámení o protispoločenskej činnosti?

Súkromná ZUŠ (platí to pre súkromnú a aj cirkevnú školu a školské zariadenie) nie je pre účely zákona orgánom verejnej moci, ale je zamestnávateľom. Pre ňu, ale aj pre všetky školy a školské zariadenia zriadené fyzickou alebo právnickou osobou alebo cirkvou platí § 10 ods. 1 zákona, podľa ktorého zamestnávateľ, ktorý zamestnáva najmenej 50 zamestnancov, je povinný určiť zodpovednú osobu a vytvoriť vnútorný systém preverovania oznámení o protispoločenskej činnosti. Súkromná ZUŠ s 30 zamestnancami nemusí určiť zodpovednú osobu a vytvoriť vnútorný systém preverovania oznámení o protispoločenskej činnosti.

Ako má škola počítať počet zamestnancov? Myslí sa počet zamestnancov na trvalý, resp. skrátený pracovný pomer, prepočítaný počet, započítavajú sa zamestnanci vykonávajúci práce na základe dohôd mimo pracovného pomeru?

Zákon nedefinuje pojem zamestnanec, preto treba pojem vykladať v zmysle § 11 ods. 1 Zákonníka práce, podľa ktorého zamestnanec je fyzická osoba, ktorá v pracovnoprávnych vzťahoch, a ak to ustanovuje osobitný predpis aj v obdobných pracovných vzťahoch, vykonáva pre zamestnávateľa závislú prácu. Do počtu zamestnancov sa započítavajú aj tí zamestnanci, ktorí majú trvalý, resp. skrátený pracovný pomer, ale aj zamestnanci, ktorí majú pracovnoprávny vzťah uzatvorený so zamestnávateľom na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Škola pri nastavovaní systému by mala vychádzať z definície pojmov – oznámenie, oznamovateľ, závažná protispoločenská činnosť a pod., ktoré sú definované v § 2 zákona. Odporúčame postupovať a aplikovať v praxi metodické usmernenia Úradu pre ochranu oznamovateľov1. Manažment by mal vnútorný systém nastaviť na vlastné podmienky, mal by vychádzať z personálneho obsadenia, organizačnej štruktúry a zo systému riadenia školy.

OZNÁMENIE PROTISPOLOČENSKEJ ČINNOSTI – Ide o skutočností, o ktorých sa fyzická osoba dozvedela v súvislosti s pracovnoprávnym alebo iným obdobným vzťahom, a ktoré sa týkajú protispoločenskej činnosti. Oznámenie, ktoré môže prispieť, resp. prispelo k objasneniu závažnej protispoločenskej činnosti2, k zisteniu, usvedčeniu jej páchateľa, sa považuje za kvalifikované oznámenie. Škola má povinnosť preveriť aj oznámenie podané anonymne, t. j. keď oznamovateľ neuvedie svoje identifikačné údaje.

Učiteľka ZŠ podala oznámenie hlavnému kontrolórovi ako zodpovednej osobe, v ktorom sa sťažovala na nespravodlivé rozhodnutie riaditeľa o výške jej osobného príplatku. Ide o oznámenie protispoločenskej činnosti?

Oznámenie by malo smerovať k ochrane verejného záujmu. Podľa metodického usmernenia Úradu na ochranu oznamovateľov: „Zodpove

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály