Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Časový manažment pri absolventských skúškach

Dátum: Rubrika: Príklady z praxe

Časový manažment pri organizovaní absolventských skúšok aj na konzervatóriách je veľmi dôležitý a náročný. V príspevku ponúkame prípadovú štúdiu zameranú na vypracovanie podrobnej analýzy prípravy jednotlivých zložiek absolventských skúšok v školskom roku 2022/2023 z hľadiska časového manažmentu. Venovať sa budeme príprave zložiek absolventských skúšok z hľadiska ich časového manažmentu. Objasníme, čo sú to absolventské tlačivá školy, dôležitosť vypracovania podkladov a dôvod uskutočnenia stretnutia so žiakmi absolventských ročníkov.

Absolventská skúška v hudobnom a dramatickom konzervatóriu obsahuje absolventské výkony z profilových predmetov, absolventskú písomnú prácu a jej obhajobu a súbornú skúšku z pedagogickej prípravy alebo súborné skúšky z pedagogickej prípravy.

Pri časovom manažmente absolventských skúšok treba postupovať podľa § 20 ods. 2 vyhlášky č. 224/2022 Z. z. Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky o strednej škole (ďalej len „vyhláška č. 224/2022 Z. z.“). Podľa nej vybrané umelecké diela absolventských výkonov sa v konzervatóriu schvaľujú na návrh umeleckej rady do 31. januára. Témy absolventských písomných prác sa v konzervatóriu schvaľujú na návrh umeleckej rady do 30. júna. Zadania jednotlivých zložiek súborných skúšok z pedagogickej prípravy sa v konzervatóriu schvaľujú na návrh umeleckej rady do 31. októbra.

Postupovať treba aj podľa organizačných pokynov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na príslušný školský rok. V školskom roku 2022/2023 bol určený termín riadneho skúšobného obdobia od 1. júna do 30. júna 2023. Na hudobnom a dramatickom konzervatóriu absolventské výkony z profilového predmetu alebo z profilových predmetov možno vykonať aj pred júnom, najskôr však vo februári školského roka. Mimoriadny termín skúšobného obdobia MŠVVaŠ pre tento rok určilo od 11. septembra do 29. septembra 2023 alebo od 1. februára do 16. februára 2024.

Absolventské tlačivá školy a príprava podkladov

Absolventské tlačivá školy je súbor, ktorý obsahuje tlačivo pre každú zložku absolventských skúšok. Sú to interné tlačivá Konzervatória, Tolstého 11, Bratislava. Dôvodom ich vypracovania je nutnosť zjednotiť a zjednodušiť formu uvádzania absolventských zadaní. Prostredníctvom nich žiaci a pedagógovia uvádzajú potrebné údaje. S tlačivami budeme pracovať počas celej organizácie absolventských skúšok.

Prvým dôležitým termínom je odovzdanie zadaní súbornej skúšky z pedagogickej prípravy do 31. októbra. V prvých dvoch septembrových týždňoch je preto vhodné vypracovať podklady. Môžu byť vo forme tabuliek s aktuálnym zoznamom žiakov šiestych ročníkov. Dôkladná príprava týchto tabuliek je dôležitá pre jednoduchšie zvládnutie ďalších fáz organizácie skúšok. V priebehu školského roka ich budeme postupne dopĺňať ďalšími údajmi.

Pri každom žiakovi môže byť uvedený jeho:

  • pedagóg profilového predmetu (profilových predmetov),
  • pedagóg pedagogicko-umeleckej praxe,
  • dátum odovzdania vyplneného tlačiva so zadaniami súborných skúšok z pedagogickej prípravy a so zadaniami súborných skúšok z prípravnej hudobnej výchovy a hudobnej náuky (údaj doplniť v októbri),
  • dátum odovzdania vyplneného tlačiva s vybranými umeleckými dielami na absolventský výkon z profilového predmetu (údaj doplniť v januári),
  • dátum absolventského výkonu z profilového predmetu, z profilových predmetov (údaje doplniť vo februári),
  • meno oponenta absolventskej písomnej práce (údaj doplniť v apríli),
  • dátum obhajoby absolventskej písomnej práce (údaj doplniť v máji),
  • dátum súborných skúšok z pedagogickej prípravy (údaj doplniť v máji).

Uskutočnenie stretnutia so žiakmi absolventských ročníkov

V našej škole sme zvolali stretnutie prostredníctvom EduPage dňa 7. septembra 2022. Stretnutie sa uskutočnilo v Koncertnej sále Eugena Suchoňa dňa 14. septembra 2022. Žiakom sme poskytli informácie o dôležitých termínoch, informácie o priebehu obhajoby absolventskej písomnej práce a o priebehu súborných skúšok z pedagogickej prípravy. Dozvedeli sa, ako treba vyplniť jednotlivé tlačivá so zadaniami. Všetky informácie spolu s tlačivami sme im 15. septembra 2022 písomne poslali aj na EduPage. Tlačivá sme poslali aj príslušným pedagógom pedagogicko-umeleckej praxe.

Zostavovanie skúšobných komisií

Ďalším krokom v plánovaní absolventských skúšok je zostavovanie skúšobných komisií. S touto činnosťou sa viažu dva termíny, ktoré určuje § 81 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdeláv

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Seriály