Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Školská taška a obuv pre školáka

Kategória: Základné školy Autor/i: uvzsr.sk

Pri kupovaní školskej tašky berte do úvahy najmä hmotnosť dieťaťa. Veľmi dôležitý je i výber obuvi pre dieťa a zdravá desiata. 

Popruhy musia byť nastaviteľné, školská taška má obopínať obe plecia rovnomerne, aby sa jej hmotnosť rozdelila rovnako a majú byť z mäkkého materiálu, aby sa čo najmenej vtláčali do kľúčovej kosti. Hmotnosť školskej aktovky nemá byť vyššia než 10 percent hmotnosti dieťaťa: žiaci 1. a 2. ročníka – 2,5 kg, 3. a 4. ročníka – 3,5 kg, 5. a 6. ročníka – 4,5 kg, 7. až 9. ročníka – 5 kg.

Veľmi dôležitý je i výber obuvi pre dieťa. Detská obuv má mať vo všeobecnosti pevnú pätu, a zároveň dostatočne mäkkú a ohybnú podrážku pod prstami a strednou časťou chodidla. Nevhodnými materiálmi pre detskú obuv sú koženka, plast, či poroméry (syntetické usne). Čím je obuv ľahšia, tým lepšie. Pre najmenšie deti je najvhodnejšia nízka členková obuv, šnurovacia alebo uzatvárateľná textilným pásikom resp. na zips, podpätky by mali byť čo najnižšie. Prezuvky nie sú to isté čo obuv do telocvične. V interiéri je vhodná ľahká vzdušná obuv, pre menšie deti s remienkom, alebo so šnúrkami. Pre aktívny odpočinok je určená športová obuv zodpovedajúca požiadavkám príslušného športu, je tvrdšia a nepriedušnejšia. Vychádzková celoročná alebo zimná obuv má mohutnejšiu a trvanlivejšiu konštrukciu s pevnou podošvou. Rekreačná obuv je určená na rekreačno-vychádzkové príležitosti, na dlhšie vzdialenosti aj v prírodnom prostredí, má pevnejšiu konštrukciu zvršku a robustnú podošvu.

Desiata je dôležitá súčasť stravovacieho režimu dieťaťa,  má tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie. Z ovocia a zeleniny striedajte druhy, ktoré má dieťa rado. Nezabúdajte na nápoj pre školáka, najzdravšia je čistá voda, striedajte ju s nesladeným čajom, domácim sirupom, čerstvými šťavami, alebo nesýtenou minerálnou vodou. Nevhodné sú energetické a rôzne sladené nápoje. Deti potrebujú aj rýchle kalórie, sladkosti im nemusíte úplne zakazovať, no uprednostnite kvalitné výrobky, napríklad cereálne keksíky, sušené ovocie či tyčinky s vyšším obsahom kakaa. Dôležité je, aby si dieťa osvojilo správne stravovacie návyky, ich súčasťou je i dodržiavanie približne rovnakých intervalov  na jedlo.

Zdroj a ďalšie informáciehttps://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3894:uvz-sr-radime-rodiom-pred-zaiatkom-kolskeho-roka&catid=56:tlaove-spravy&Itemid=62


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov