Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Sezóna školských výletov a exkurzií

Kategória: Aktuality Autor/i: Mgr. Peter Lengyel, PhD.

Vyberáme z časopisu Manažment školy v praxi

Sezóna školských výletov je v plnom prúde. Čas, ktorý učiteľ ukrojí z vyučovania, má hlbší význam najmä vtedy, keď je školský výlet nielen konzumným spestrením konca školského roka, ale aj cestou, ako stmeliť kolektív, či vytvoriť spoločné zážitky. Mnohí pedagógovia si myslia, že stačí vybrať dobré miesto a nechať deťom značnú voľnosť. Skúsenosti však hovoria, že participácia učiteľa a jeho osobný vklad do vytvárania pohodovej atmosféry na výlete, ho následne môžu predurčovať k tomu, či bude súčasťou zážitkov detí alebo „len“ ich dozorom.

Rady a odporúčania

Ak si vezmeme množstvo príležitostí na koncoročný výlet, Slovensko, aj blízke zahraničie ponúka takmer neobmedzené možnosti. Naše hrady a zámky ponúkajú veľa zaujímavých príležitostí na cestovanie.

Príklad: Strečno, Spišský hrad, Bojnice, Červený kameň, Trenčín, Oravský hrad, Stará Ľubovňa, hrady v okolí hlavného mesta.

Pred objednaním vstupeniek na hrad/do zámku si treba zistiť nielen cenu a prípadnú platnosť kultúrnych poukazov, ale aj to, či sú prehliadky prispôsobené deťom. Nie je nič horšie, ako keď sprievodkyňa trápi druhákov na základnej škole rokmi, bitkami a polemikou odborníkov na históriu. Niektoré hrady organizujú špeciálne dni v máji a júni, sú určené pre školské výpravy. Práve tam je istá záruka, že sa lektor cieľovej skupine prispôsobí. Najvyťaženejšie pamiatky nesú so sebou občas nutnosť reagovať aj mesiac a pol pred výletom, pretože termíny sa rýchlo plnia a nepríjemnosti, zhoršené dojmy z exkurzie môže spôsobovať aj to, keď sa skupiny dobiehajú a prekrikujú.

Okrem hradov bývajú pre žiakov populárne výlety loďou. Dajú sa absolvovať na rôznych miestach.

Príklad: Piešťany, Bratislava, Michalovce, Trenčín, Liptovský Mikuláš, Orava, Bodrog.

Milovníci prírody a turistiky sa môžu pokochať napríklad v niektorej z tatranských, či fatranských dolín, môžu skúsiť lanovku a hrebene našich hôr, alebo ísť naopak pod zem do niektorej z jaskýň. Okrem tých najznámejších jaskýň je v posledných rokoch dopyt aj po menej známych, lokálnych jaskyniach.

Príklad: Skvelým príkladom je jaskyňa Dúpna pri Považskej Bystrici, kde sa deťom venuje nadšený speleológ. Ten im po krátkej besede ukáže jaskyňu, prevedie ich jej hlavnou chodbou a rozpráva deťom jaskynné príbehy, alebo im zaspieva.

Častým cieľom školských výletov, najmä pre menšie deti sú zoologické záhrady.

Príklad: Košice, Spišská Nová VesBratislava, Bojnice.

Práve bojnická zoologická záhrada, okrem samotnej zoologickej záhrady, ponúka aj zooškolu, kde si pani učiteľky pre svojich žiakov môžu vybrať z niekoľkých bezplatných enviromentálnych programov. Na svoje si prídu milovníci zvierat aj v kontaktných zoologických záhradách.

Príklad: Liptovský Mikuláš, Schlosshof za Bratislavou.

V ľahkej dostupnosti zo Slovenska sú aj zahraničné zoologické záhrady.

Príklad: Lešná (Zlín),Viedeň. Vo Viedni, ale aj v Budapešti nájdeme tiež podmorský svet.

Špecialitou sú celodenné výlety na jedno miesto s multikultúrnym programom.

  • V starej škole v Španej doline si môžu deti a žiaci vyskúšať vyučovanie spred 100 rokov, prejsť banský chodník a skúsiť tradície prastarých materí. Počas štyroch hodín majú žiaci vyváženú vzdelávaciu, oddychovú, tvorivú aj turistickú časť.
  • Celodenný program možno zažiť aj pri ZŠ v Spišskom Hrhove, kde sa realizujú aktivity „Na vlne poznania“. Tá sa môže týkať včelárstva, byliniek, aktivít v prírode, ale aj zaujímavých a netradičných úloh, ako je napríklad aj pečenie chleba.
  • Spojenie statku, histórie a krásnych záhrad môžu žiaci a s učiteľmi nájsť hneď za našimi hranicami, v Schlosshofe, kde prebiehajú vzdelávacie programy aj v slovenskom jazyku.

Výletníci môžu zažiť aj ďalšie zážitky na bobových dráhach, v laserových arénach, pri splave na pltiach, ale aj na historickej drevenej lodi hyperborea pri Piešťanoch. Historickými vláčikmi sa môžeme zviesť vo Vydrovskej doline.

Dobrými miestami na školské výlety sú najmä také miesta, kde sa dá nájsť viacero atrakcií, ktoré možno prepojiť. V každom z týchto miest je minimálne 5 atrakcií, ktorými potešíme každého žiaka.

Príklad: Košice, Bratislava, Piešťany, Kremnica, Banská Štiavnica, okolie Bojníc, okolie Liptovského Mikuláša, Čierny Balog a Banská Bystrica. 

Viac v príspevku v časopise Manažment školy v praxi č. 5/2017- Plánovanie výletov a exkurzií v základných školách, Sezóna školských výletov a exkurzií


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov