Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Aktuality

Drotárstvo zapísané do zoznamu UNESCO

Kategória: Aktuality Autor/i: culture.gov.sk

Drotárstvo – remeslo a umenie bolo zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. 12. 12. o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva v Bogote, hlavnom meste Kolumbie na svojom 14. zasadnutí.

Drotárstvo sa stalo siedmym prvkom, ktorý má Slovenská republika zapísaný na zozname UNESCO. O jeho úspešný zápis sa zaslúžil kolektív expertov z Centra pre tradičnú kultúru pri SĽUKu, ÚĽUVu, Považského múzea v Žiline, Ministerstva kultúry SR a v neposlednom rade samotní remeselníci - umelci, nositelia tradície drotárstva.

Drotárstvo predstavuje z hľadiska historického, ekonomického a výrobného špecifický druh ľudovej výroby na Slovensku. Drotári objavili a vyvinuli jednoduchú technológiu založenú na ručnom ohýbaní, viazaní a spletaní kovových vlákien bez zvárania či spájkovania, ktorou sa pracuje dodnes. V súčasnosti sa jej venujú výrobcovia v rámci celého Slovenska, hlavne na Strednom Považí (Žilina) v Kysuciach (Čadca), na Orave (Námestovo, Nižná), v Turci (Martin), v Ponitrí (Leopoldov), na Spiši (Levoča), v Tekove (Maňa, Žiar nad Hronom) či v Bratislave. 

V zozname UNESCO figurujú doposiaľ 6 slovenských prvkov: Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba (2005), Terchovská muzika (2013), Gajdošská kultúra (2015), spoločne s Českou Republikou Bábkarstvo na Slovensku a v Česku (2016), Horehronský viachlas (2017) a spoločne s Rakúskom, Maďarskom, Českou republikou a Nemeckom Modrotlač (2018).

Zdroj: http://www.culture.gov.sk/aktuality-ministerstva-kultury-36.html?id=2000


Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Archív článkov