Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Správny čas

Dátum: Rubrika: Editoriál Zo seriálu: Editorial

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

„Aj rozbité hodiny ukazujú dvakrát za deň správny čas.“ Stephen King, kniha Zelená míľa

Obdobie pandémie v minulom školskom roku nám umožnilo pozrieť sa hlbšie do svojich pocitov a potrieb. Niektorí z nás toto obdobie zvládali s väčšou pripravenosťou na zmeny a iní sa učili tie zmeny prijímať a spracovať. Koniec roka priniesol mnohým únavu a vyčerpanie, ale aj nádej, že s oddychom príde čas na premýšľanie a ukotvenie tých správnych modelov nášho fungovania pre budúcnosť.

V 4. čísle odborného časopisu Didaktika Vám prinášame témy, ktoré nám v sebareflexii pomôžu nastaviť hodiny času. Zároveň nám pripomenú, že online priestor sa stáva súčasťou nášho života a treba ho zakomponovať do našej profesionálnej prípravy na výučbu. Vrátime sa k metakognitívnym nástrojom hodnotenia, ale aj k pomenovaniu metakognitívnych skúseností. Rozoberieme tému múdrosti ako meta-cnosti. Jej význam sa stane kľúčovým pre prijatie zmeny.

Erich Petlák a Dušana Bieleszová v príspevku s názvom Metódy sebareflexie v pedagogicko-didaktickej práci učiteľa zdôrazňujú podstatu a význam sebareflexie, ako jednej z predpokladov tvorivej a aj efektívnej práce učiteľa.

Aktívnej sociálnej interakcii v online výučbe sa venuje Erika Novotná. V príspevku upozorňuje, že spolupráca žiakov v online prostredí ich pripravuje na neoddeliteľnú súčasť života po ukončení štúdia - networking (vytvárané sietí).

Mária Ganajová, Ján Guniš, Ľubomír Šnajder v príspevku venovanému formatívnemu hodnoteniu sa bližšie pozreli na charakteristiku metakognície, jej význam pre učenie sa. Ponúkajú prehľad vybraných metakognitívnych nástrojov formatívneho hodnotenia vo výučbe.

Schopnosť efektívne komunikovať a riešiť konflikty patrí k najdôležitejším vlastnostiam vedúcich zamestnancov. Neriešené konflikty negatívne pôsobia na jednotlivcov a na medziľudské vzťahy a zhoršujú klímu školy. Elena Vicenová prináša jeden z nástrojov analýzy klímy v školskom prostredí.

O múdrosti ako o meta-cnosti píše Martina Kosturková. Svetové inštitúcie podporujúce charakterové vzdelávanie v USA a Spojenom kráľovstve rozlišujú štyri druhy cností: intelektuálne, morálne, občianske a cnosti výkonu. Integrujúcou cnosťou je praktická múdrosť, ktorá sa považuje za meta-cnosť.

K dôležitým aspektom metakognitívneho vyučovania patrí explicitný metakognitívny jazyk zo strany učiteľa, kladenie otázok, nie poskytovanie hotových odpovedí, modelovanie metakognície, vedenie žiakov k využívaniu vyšších kognitívnych procesov, k prepájaniu informácií, k reflexii, sebahodnoteniu. Tému významu metakognície vo vyučovaní a úlohu učiteľa ako manažéra metakognitívnych skúseností rozoberá Janka Ferancová.

Praktické príklady aktivít, cvičení a odporúčaní z praxe Soňa Koreňová tentokrát zamerala na empatiu.

Čas sa zastaviť nedá. Plynie. Nachádza nás v stave radosti, nadšenia, ale aj v stave smútku a premýšľania o tom, ako ďalej aj v tom profesionálnom živote. Využime oddych aj na nastavenie si správneho času na našich profesionálnych hodinách tak, aby neukazovali ten správny čas, len dvakrát za deň.

/redakcia/


Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk