Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Sebapoznávanie v tíme – Mgr. Soňa Koreňová

Dátum: Rubrika: Hry a aktivity Zo seriálu: Skúsenosť z praxe

PRÍKLADY DOBREJ PRAXE - Prečo sú tímy v niektorých zborovniach nevýkonné a nemotivované? Prečo sa boja na poradách vysloviť názor? Čo môže priniesť zásadnú zmenu v týchto a podobných situáciách?

V zborovniach sa neraz opakuje tento scenár. Riaditeľka školy vedie poradu, snaží sa odovzdať čo najviac informácií týkajúcich sa organizácie školského roka. V jednej chvíli sa zastaví, pozrie sa na učiteľov a položí otázku: „Máte nejaké návrhy, vylepšenia, pripomienky?“ V miestnosti nastane hrobové ticho. Prechádza pohľadom z učiteľa na učiteľa, no v tej chvíli akoby tam nikto nebol. Napokon sa pozrie na učiteľku, o ktorej vie, že má vždy čo povedať. Ona sa ozve. Niektorí na ňu zlovestne pozrú, zvyšok učiteľov je zahľadených do pracovného stola, na hodiny, pozerá sa von oknom. Učiteľka dohovorí a riaditeľka sa obráti na zvyšok tímu s očakávaním, že sa ozve niekto ďalší. V miestnosti je opäť ticho ako pred maturitnou skúškou.

Tím, v ktorom panuje výkon a dobrá atmosféra, je snom každého riaditeľa. Pedagógovia túžia po vzájomnom rešpekte, podpore a pomoci. V úprimných rozhovoroch s učiteľmi sme narazili na dve hlavné príčiny, prečo to medzi nimi a kolegami nefunguje. Prvým dôvodom je, že v zborovniach panuje atmosféra strachu a nevraživosti a druhým je nedôvera.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk