Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Hospitačná činnosť v materskej škole

Dátum: Rubrika: Hospitácie Zo seriálu: Skúsenosť z praxe

Riaditeľky materských škôl majú zodpovednosť za dodržiavanie učebných plánov, osnov, vzdelávacích štandardov. Sú zodpovedné za zvyšovanie odbornej a pedagogickej úrovne výchovno-vzdelávacej činnosti. Pre skvalitnenie činnosti a plnenie úloh vyplývajúcich z riadiacej práce je dôležité vypracovať a zrealizovať účinný systém kontroly práce, pričom každá kontrola je zameraná na zisťovanie aktuálneho stavu, realizáciu rozborov zo zistených skutočností a hodnotenie zistených faktov. Na základe zistených faktov riaditeľ môže realizovať aj preventívne opatrenia zamerané na predchádzanie nedostatkov.

Správne realizovaná kontrola v sebe zahŕňa plánovanie, organizovanie, motiváciu. Zameriava sa nielen na prítomnosť, ale hlavne na budúcnosť. Každý riaditeľ materskej školy je povinný si vypracovať Plán vnútornej kontroly školy. Pri jeho tvorbe sa opiera o právne predpisy:

Plán vnútornej kontroly školy vychádza zo záverečnej hodnotiacej správy za uplynulý školský rok, z Plánu práce školy, zo Sprievodcu školským rokom, zo Školského poriadku a Pracovného poriadku. Pri tvorbe Plánu vnútornej kontroly školy sa riaditeľ zameriava na všetky oblasti života školy, pričom dodržiava štruktúru plánovanej činnosti. Zhrnieme ju do jednoduchých otázok:

  • ČO? Vymedzenie hlavného cieľa a čiastkových cieľov kontrolnej a hospitačnej činnosti.
  • ČÍM? Stanovenie prostriedkov a metód kontroly a hospitácií.
  • AKO? Hľadanie spôsobu dosahovania vytýčeného hlavného cieľa a čiastkových cieľov.
  • KEDY? Stanovenie konkrétnych termínov kontroly a hospitácií.
  • KDE? Určenie priestoru realizovanej kontroly alebo hospitácie.

Súčasťou kontrolnej činnosti je aj hospitačná činnosť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou Plánu vnútornej kontroly školy. Podľa Pruchu, Wallterovej a Mareša (2009) je hospitácia návšteva vyučovacej hodiny, prednášky a pod. s cieľom poznania stavu a úrovne výchovno-vzdelávacej práce. Realizuje sa na všetkých druhoch a stupňoch škôl a školských zariadení, aj v materských školách. Szabová (2018) píše, že hospitácia je jedným z nástrojov vnútornej školskej kontroly. Zároveň je priamou metódou pozorovania a hodnotenia výchovno-vzdelávacieho procesu. Je nástrojom pedagogického riadenia výchovno-vzdelávacieho procesu školy. Foldesová (2010) dodáva, že v prípade materskej školy je hospitácia zameraná na zistenie úrovne predprimárneho vzdelávania. Je nenahraditeľným nástrojom riadenia materskej školy. Pri optimálnej realizácii hospitačnej činnosti ide aj o obohatenie účastníkov hospitácie, ktoré posúva k vyšším odborným aj osobnostným kvalitám. Jej hlavný význam je v poskytovaní spätnej väzby učiteľkám z hľadiska profesionálneho sebaponímania a sebahodnotenia učiteľky.

Aby hospitácie neboli formálne a neposkytovali priestor na zhoršovanie klímy v materskej škole, je dobré, ak sú ako súčasť Plánu vnútornej kontroly školy podrobne vypracované aj pravidlá hospitačnej činnosti. S pravidlami by sa mali oboznámiť všetci pedagogickí zamestnanci. Pri optimálnej spolupráci je dobré, ak sa učiteľky spolupodieľajú na ich vypracúvaní. Súčasťou pravidiel by mali byť aj jasné kritériá hodnotenia hospitácie.

Cieľ a zmysel hospitačnej činnosti

Cieľ a zmysel hospitácií je v pozorovaní konkrétnej pedagogickej situácie v edukačnom procese v materskej škole. Hospitácie by sa nemali zužovať len na pozorovanie vzdelávacej aktivity. Hospitácia ako forma kontroly sa môže realizovať na všetkých organizačných formách počas celého dňa. Správna realizácia hospitácie sa nechápe len ako forma hodnotenia výchovno-vzdelávacieho procesu a práce učiteľky, ale aj ako možnosť rozvíjania profesijných kompetencií učiteľky. Zo strany vedúceho pedagogického zamestnanca by sa mala re

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk