Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Činnosť metodických orgánov materskej školy

Dátum: Rubrika: Príklad z praxe Zo seriálu: Učiteľ v procese výchovy a vzdelávania

V príspevku sa venujeme činnosti metodických orgánov školy, ktorými sú v materských školách metodické združenia. Metodické združenia patria  medzi poradné orgány riaditeľa. Ponúkame aj niekoľko konkrétnych tipov z praxe, ktoré obohatia činnosť metodického združenia. V posledných rokoch sa mnohí učitelia sťažujú na nedostatok možností spolupráce s inými školami, ale aj na nedostatok možností realizovať zmysluplné projekty vo vzdelávaní žiakov. Pripomenieme dôležité funkcie metodického orgánu. 

Metodické združenie (ďalej len „MZ“) v materskej škole (ďalej len „MŠ“) podľa novelizovanej vyhlášky č. 306/2008 Z. z. je poradným orgánom riaditeľa školy, ktorý prerokúva pedagogicko-didaktické otázky výchovno-vzdelávacej činnosti pri tvorbe alebo inovácii školského vzdelávacieho programu a rozvíjaní profesijných kompetencií pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov materskej školy. Možno ho zriadiť, ak má materská škola dve a viac tried. Členmi metodického združenia sú všetci pedagogickí zamestnanci materskej školy. Metodické združenie vedie učiteľ, ktorý vykonáva pracovnú činnosť najmenej päť rokov.

Ich činnosť vyplýva z platných právnych predpisov:

  • V § 5 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v znení neskorších predpisov je uvedené, že školu riadi riaditeľ. Riaditeľ podľa § 5 ods. 14 a 15 komplexne rozhoduje o škole, ktorú riadi, rozhoduje aj o zložení metodického orgánu školy.
  • V § 11 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je uvedené, že riaditeľka MŠ vedie pedagogickú dokumentáciu a ďalšiu dokumentáciu súvisiacu s riadením školy.
  • V § 36 ods. 1 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov sú špecifikované kariérové pozície, ktoré sa týkajú vedúcich MZ. Podľa uvedeného zákona patria k špecializovaným činnostiam.
  • V § 9 ods. 4 novelizovanej vyhlášky č. 306/2008 Z. z. o materskej škole sa konkretizuje, že ďalšiu dokumentáciu materskej školy tvorí aj zápisnica z rokovania pedagogickej rady, zápisnica z rokovania metodického združenia, ak je zriadené, plán kontroly výchovno-vzdelávacej činnosti, denný poriadok, záznam z pedagogickej diagnostiky, dokumentácia o aktivitách podľa § 28 ods. 16 zákona č. 245/2008 Z. z.

Vedením MZ poverí riaditeľka učiteľku s viacročnou praxou, o ktorej sa domnieva ona aj ostatné kolegyne, že je odborne zdatná a schopná poskytnúť svojím kolegyniam odborné skúsenosti.

Podľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk