Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Kooperatívne učenie ako prevencia agresívneho správania

Dátum: Rubrika: Prevencia, tímové aktivity

Prevencia rizikového či problémového správania žiakov úzko súvisí s výchovou a socializáciou žiakov. Škola je dominantný výchovný a socializačný činiteľ, dôležitú úlohu zohráva aj v prevencii. Učitelia základných a stredných škôl v súvislosti s realizáciou prevencie upozorňujú na vážny problém – nedostatok času. Je však nevyhnutné na prevenciu nerezignovať, keďže súčasná situácia nevhodného správania žiakov (rôznej intenzity a závažnosti) si realizovanie prevencie vyžaduje. Prevenciu rizikového správania je nutné realizovať ako integrálnu súčasť výchovno-vzdelávacieho procesu. Zameriame sa na možnosti kooperatívneho učenia a vyučovania v prevencii nevhodného rizikového či problémového správania žiakov, najmä agresívneho správania a šikanovania.

Nárast rizikového či problémového správania u detí a mládeže, sa odzrkadľuje aj v každodennej práci učiteľov základných a stredných škôl. Prvé problémy sa začínajú objavovať a prejavovať u žiakov čoraz nižších vekových kategórií.

Typickými znakmi ich správania sú: nedostatok empatie, zvýšená agresivita, nedostatočná sebakontrola, sebectvo, nárast konzumu a vyžadovanie okamžitého plnenia prianí.

Závažným problémom sa v súčasnosti stáva nárast agresívneho správania a jeho výskyt u stále mladších žiakov. Pri agresívnom správaní ide o porušenie a obmedzenie práv druhých – symbolické alebo reálne obmedzovanie, poškodzovanie a ničenie. Ako uvádzajú P. Harsa, D. Kertészová, M. Macák, I. Voldřichová a I. Žukov (2012), agresivita je komplexný fenomén uplatňujúci sa v každodennom živote. Treba ju kontrolovať, kultivovať, regulovať a usmerňovať prosociálne účelným smerom, aby nedochádzalo k narušovaniu vzťahov medzi ľuďmi a normami spoločnosti.

Agresívne správanie žiakov môže vyústiť až do páchania trestnej činnosti. Takéto konanie je stále odvážnejšie a brutálnejšie. Môže prerásť do šikanovania, ktoré patrí medzi najzávažnejšie negatívne javy.

Pod šikanovaním rozumieme akékoľvek správanie žiaka alebo žiakov, ktorých zámerom je ublíženie inému žiakovi alebo žiakom, prípadne ich ohrozenie alebo zastrašovanie.

Ide o cielené a opakované násilie voči žiakovi alebo žiakom, ktorí sa nevedia alebo nemôžu brániť. Šikanovanie sa prejavuje v rôznych podobách. Oproti šikanovaniu v minulosti vykazuje dnešné šikanovanie niektoré alarmujúce znaky:

  • vzrastajúci počet prípadov šikanovania,
  • znižovanie vekovej hranice agresorov šikanovania,
  • zvýšená brutalita a rafinovanosť šikanovania.

Zistenia Štátnej školskej inšpekcie

Štátna školská inšpekcia vykonala v školskom roku 2018/2019 inšpekcie v 79 základných a 25 stredných školách (13 gymnázií a 12 stredných odborných škôl). Zisťovala bezpečnosť školského prostredia a vzťahy medzi aktérmi vzdelávania. Na základných školách šikanovanie bolo takmer vo všetkých kontrolovaných školách prítomné.

  • Obeťou šikanovania bolo viackrát 16,9 % žiakov.
  • Svedkom bolo jedenkrát alebo viackrát až 40,3 % opýtaných.

Na stredných školách pocit bezpečia chýbal v škole 8,5 % žiakom. Zistenie podporovali aj výsledky dotazníka žiakov, podľa ktorých bol šikanovaniu vystavený takmer každý 15-ty žiak strednej školy nielen na miestach mimo školy, ale aj v čase prestávok v triedach, na chodbách alebo toaletách.

Zistenia ŠŠI v školskom roku 2019/2020 ohľadne výskytu šikanovania u žiakov základných a stredných škôl potvrdzujú rozšírenie tohto negatívneho javu (zisťovanie prebehlo v 31 základných školách, 7 gymnáziách a 8 stredných odborných školách).

  • Obeťou šikanovania bolo 14,5 % žiakov ZŠ, 7 % žiakov gymnázií a 13 % stredných odborných škôl.
  • Svedkom šikanovania bola viac ako štvrtina opýtaných, konkrétne 37 % žiakov základných škôl, 21 % žiakov gymnázií a 27 % žiakov stredných odborných škôl.

Agresívne prejavy vo virtuálnom prostredí a v triede

Agresívne prejavy sa prenášajú aj do virtuálneho prostredia. Príkladom je kyberšikanovanie, čiže zneužívanie mobilných telefónov a internetu na posielanie agresívnych, nenávistných a poškodzujúcich správ, prípadne zastrašovanie osôb. Anonymné prostredie internetu predstavuje značné

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk