Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Mäkké zručnosti učiteľa v kontexte pravidiel a noriem

Dátum: Rubrika: Zručnosti a štýly

Príspevok sa venuje vzťahu mäkkých zručností učiteľa v prepojení na pravidlá a normy v edukačnom prostredí. Na prvý pohľad dve nezlučiteľné svety treba v prostredí školy spojiť a vzájomne podmieniť. V súčasnosti sa tradičný charakter školy eliminuje, preto je dôležité, aby učitelia vo svojich prístupoch reflektovali danú skutočnosť. Čoraz náročnejšou úlohou pre nich je transformovať školy na atraktívne, podnetné a motivujúce miesta pre žiakov, ale zároveň také, v ktorých platí poriadok, rešpektujú sa pravidlá a dodržiavajú stanovené normy. Dosiahnutie danej skutočnosti je možné docenením mäkkých zručností učiteľov v kontexte ich postoja k pravidlám. Príspevok pojednáva o pohľadoch učiteľov na rešpektovanie pravidiel zavádzaných do praxe.

Jedným zo základných pilierov kvalitnej a efektívnej výučby je riadenie triedy, ktoré zahŕňa širokú škálu činností učiteľa (Cangelosi, 1994; Petty, 2002; Vendel, 2007). Riadenie triedy ako kolektívu osobností žiakov a zabezpečovania podmienok edukácie je priestorom pre aktívne uplatňovanie mäkkých zručností učiteľa. Ak musí učiteľ v priebehu vyučovania venovať viac času vyrušovaniu žiakov ako vedeniu hodiny, žiaci nemôžu dosahovať želateľné výsledky. Interakcia medzi učiteľom a žiakom trpí, žiaci sa necítia pohodlne, pretože učiteľ musí permanentne zasahovať, kritizovať a usmerňovať. Efektívne a zmysluplné vedenie triedy uľahčuje náročnú prácu učiteľa v edukačnom prostredí.

Za edukačné prostredie považujeme:

  • prostredie vo vzťahu ku škole ako k vzdelávacej inštitúcii s jasne stanovenými pravidlami,
  • prostredie vo vzťahu k aktérom edukačnej reality, formálnej výchovy a vzdelávaniu,
  • rovesnícke prostredie s akcentom na zmysluplné trávenie voľného času žiakov,
  • prostredie v rodine, kde sa tvorí a podporuje vzťah žiakov k normám a pravidlám.

Vymedzenie problematiky pravidiel nemožno chápať v úzkom kontexte, pretože ich prítomnosť je integrálnou súčasťou takmer všetkých ľudských činností. Žiadnu aktivitu a činnosť nemožno oddeliť od istých rámcov, smerníc a predpisov v prostredí školy aj triedy. Osobnosť učiteľa tak zabezpečuje okrem uvedenia učebných obsahov, aj sprostredkovanie a vedenie k získaniu kompetencií potrebných pre život – tranzverzálnych kompetencií. Aktívna prítomnosť žiaka v rôznych druhoch interakcií od neho vyžaduje nastavenie svojho vnútorného sveta, myslenia a konania tak, aby rešpektoval a spĺňal písané i nepísané pravidlá a zásady.

Žiacky postoj k pravidlám a ich rešpektovanie sa prejavuje od procesu učenia sa až po prezentovanie získaných vedomostí, praktických zručností a prejavov správania. Odráža, do akej miery je uspokojená žiacka potreba niekam patriť. Túto potrebu už Maslow zaradil medzi základné ľudské potreby.

Ak chce byť človek súčasťou skupiny, tímu, kolektívu, musí v interakciách s ľuďmi, s prostredím rešpektovať rámce, atribúty daného spoločenstva.

Školská trieda je prostredím, v ktorom sa interiorizujú prvky kultúrneho systému (normy, hodnoty, symbolické vzorce) do systému osobnostného. Žiaci sú tu pripravovaní nielen odborne, ale aj motivačne k výkonu rolí dospelých. V školskej triede sa jedinci učia konať v súlade s očakávaniami druhých. Školské prostredie (fyzikálne, psychosociálne) a skryté kurikulum, ktoré predstavuje klíma školy, nepísané pravidlá, nemôžu existovať bez vymedzení, rámcov, mantinelov, pravidiel a zásad. E. Petlák (2023) píše, že uvedené požiadavky patria k sociálnym a osobnostným mäkkým zručnostiam, a preto im treba venovať pozornosť.

Aktivity v našich školách sa posúvajú od tradičnej k modernej a k inovatívnej škole. Tradičná škola je so svojimi zabehnutými a overenými metódami riadenia, vyučovania a edukačnými metódami v širokospektrálnom význame vnímaná ako nemoderná, skostnatená, spiatočnícka, neatraktívna a najmä zameraná na výkon.

Vzdelávanie ako výkonotvorný proces nemožno nahradiť, avšak je nutné zamerať pozornosť na docenenie mäkkých zručností v práci a prístupe učiteľa akými je:

  • kreativita,
  • schopnosť spolupráce – tímová práca,
  • emocionálna inteligencia – empatia,
  • pracovaná morálka, pracovný štýl,
  • sociálne zručnosti – komunikačné zručnosti, štýl komunikácie,
  • interpersonálne zručnosti,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk