Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Didaktika v historickom kontexte storočí

Dátum: Rubrika: Informujeme, upozorňujeme Zo seriálu: História

Vznik didaktiky sa všeobecne, ale nie celkom presne, pripisuje J. A. Komenskému (1598 - 1670). Toto prvenstvo sa spája s jeho menom vďaka dielu Veľká didaktika. Pod pojmom didaktika pojal Komenský viacero oblasti novodobej pedagogickej vedy, ktoré v nej spracoval.

S prvkami didaktiky sa možno prvýkrát stretnúť už v staroveku. Z dedičstva gréckej antickej filozofie do súčasnosti poznáme sokratovskú metódu. Jej podstatou bola séria otázok, ktorými svojich zverencov priviedol Sokrates (asi 469 p. n. l. - 399 p. n. l.) k odpovediam na jeho otázky a dodnes je známa ako sokratovská metóda. Aj rímsky rečník Marcus Fabius Quintilianus (asi 35 – 96 n. l.) zanechal pre budúce generácie rozsiahly spis Institutio Oratoria (Základy rečníctva), učebnicu rečníctva, v ktorej zhrnul praktické zásady dobovej rétoriky. Úspešné zvládnutie výuky latinského jazyka v stredoveku sa tiež nezaobišlo bez úsilia o hlbšie poznanie didaktických princípov.

Nástupom novoveku sa nielen na elementárnych, ale aj vyšších školách rozširoval okruh poznatkov v podobe vyučovacích predmetov, ktoré vyžadovali aj efektívnejšie spôsoby, ako ich vyučovať. Jedným z týchto priekopníkov bol v 17. st. Wolfgang Ratke (1571 - 1635), nemecký školský refo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk