Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Využívanie umelej inteligencie v edukácii

Dátum: Rubrika: Umelá inteligencia

Pomôcka pre dyslektikov, dysgrafikov, generovanie obrázkov 

V príspevku priblížime využívanie umelej inteligencie pri vzdelávaní žiakov s dyslexiou a dysgrafiou. Všetky aplikácie, ktoré v texte spomíname, sú pre užívateľa zadarmo, ale s istými obmedzeniami. Napriek tomu sú schopné poskytovať plnohodnotný asistenčný potenciál pri edukácii žiakov so zdravotným znevýhodnením. Vieme byť inkluzívni a podať im pomocnú ruku.


Nástroje umelej inteligencie pre dyslektikov a dysgrafikov

Dyslexia1 je špecifická vývinová porucha učenia. U ľudí sa prejavuje ako neschopnosť naučiť sa čítať pomocou štandardných metód. Táto porucha sa u jedincov nezvykne prejavovať inhibíciou rozvoja intelektu, skôr naopak. Môže byť vrodená alebo získaná v rannom detstve a zvykne oslabovať niektoré kognitívne, percepčné a motorické funkcie. Na plnohodnotné diagnostikovanie tejto poruchy je vhodnejšia pomoc odborníka, keďže sa v praxi môžeme stretnúť aj s nepravou dyslexiou, resp. so sekundárnymi dysgrafickými ťažkosťami.

Dysgrafia2 je konkrétna porucha súvisiaca s písaním ako pohybovou činnosťou. Dieťa netrpí žiadnymi špeciálnymi postihnutiami (zmyslovými alebo pohybovými), no napriek tomu má problémy napodobniť tvary písmen a čísel a ťažko si ich pamätá. Dysgrafici často miešajú písmená pri písaní, vynechávajú ich, resp. ich píšu zrkadlovo. Ich písmo je neupravené a nepresné. Dysgrafia je charakterizovaná významne obmedzenou schopnosťou písať, ktorá nie je spôsobená nízkou inteligenciou alebo nevhodnými vyučovacími metódami. Okrem neporiadneho písania je tiež bežné pomalé písanie. Zaujímavé je, že dysgrafici sa často vyhýbajú písaniu na papier.

Umelá inteligencia môže byť využitá na rôzne spôsoby, ako pomôcť žiakom s dysgrafiou a dyslexiou. Existujú aplikácie a softvéry, ktoré dokážu rozpoznať chyby v písaní a automaticky ich opraviť, čo môže uľahčiť písanie žiakom s dysgrafiou. Existujú aplikácie, ktoré dokážu čítať text nahlas a zvýrazňovať slová, čo môže pomôcť žiakom s dyslexiou pri čítaní. Využitie umelej inteligencie v takýchto situáciách môže viesť k zlepšeniu výsledkov a zlepšeniu sebavedomia žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Na úvod však pripomíname, že niektoré nástroje, ktoré sa opierajú o umelú inteligenciu, sú v dnešných „chytrých“ telefónoch a počítačoch už od začiatku predinštalované. Pre produkty Apple je to aplikácia Siri, pre androidy je to Google asistant (BARD AI) a pre Windows je to Cortana. Programy sú ovládateľné aj hlasovo a vedia slúžiť nielen ako vyhľadávacie nástroje. V programoch môžeme vidieť skvelých pomocníkov pre ľudí s dysgrafiou aj s dyslexiou, pretože ponúkajú jednak možnosť transkripcie hovoreného slova do textu pre dysgrafikov, čítania textu nahlas pre dyslektikov.

ChatGPT ako pomocník pre dyslektikov

V príspevku v rubrike

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk