Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Globálne témy vo vzdelávaní

Dátum: Rubrika: Teória vyučovania Zo seriálu: Globalizácia

Výchovný proces, rovnako aj vývin osobnosti človeka sú podmienené hneď niekoľkými vnútornými, ale aj vonkajšími faktormi, pričom medzi ne nesporne patria zmeny v spoločnosti. S premenami spoločnosti idú ruka v ruke aj zmeny v edukácii. Na túto skutočnosť už začiatkom 20. storočia upozorňoval Natorp (1927), ktorý tvrdil, že obsah vzdelávania pochádza zo spoločnosti a práve ľudská spoločnosť sa rozvíja primárne vzdelávaním jej členov prostredníctvom primeranej výchovy indivídua. Súčasný globalizovaný svet priniesol a neustále i prináša do spoločnosti rad zmien, ktoré presahujú národný charakter. Ide o široké spektrum spoločenských procesov, ktoré spontánne, nekoordinovane a neriadene vedú k integráciám na vyššej úrovni (Kosová, 2015). 

Globalizácia sa vyznačuje aj ambivalenciou, nejednoznačnosťou, pretože ide o veľmi zložitý, rozporuplný proces vyvolávajúci mnoho protichodných dôsledkov. Na jednej strane prináša markantný rast v oblasti vedy a techniky, obchodu, trhov, investičných tokov, čo vedie k rozvoju ekonomiky, na strane druhej sa začali prehlbovať rôznorodé ekologické problémy, chudoba i nezamestnanosť, nárast konzumu, strata sociálnych istôt, migrácia a iné. Vytvoril sa priestor pre uplatnenie síl dobra i zla. Takýto svet je tak neprehľadným horizontom informácií i podnetov, no v neposlednom rade aj výziev, ktoré na človeka stále čakajú (Kosová, 2015).

Globálne vzdelávanie vzniklo ako reakcia na tento fenomén a rovnako ako potreba sprehľadniť verejnosti tento prepojený svet. Prináša nové otázky a inšpirácie, ako vniesť do vzdelávania medzipredmetové súvislosti a pomáha vnímať svet a ľudstvo ako jeden celok. Dnes je považované za vzdelávací prístup, ktorým sa dostávame k hlbšiemu porozumeniu rôznorodosti a nerovnosti vo svete a rovnako aj k príčinám ich existencie a možnostiam riešenia problémov, ktoré prinášajú. Podnecuje všetkých bez ohľadu na vek. Zmenou zaužívaných stereotypov a podporou nezávislého samostatného kritického myslenia u žiakov máme možnosť pomocou globálneho vzdelávania pomôcť rozvíjať aj ich praktické zručnosti a prispieť k pozitívnym zmenám v lokálnom i globálnom meradle.

Cieľom globálneho vzdelávania je pripraviť deti a mladých ľudí na život v súčasnom svete a pritom rozvíjať u nich kompetencie, ktoré im umožnia stať sa informovanými a aktívnymi občanmi prijímajúcimi zodpovednosť za svoje konanie i za svoje široké okolie (Háberová, 2014).

Pri globálnom vzdelávaní je podstatné zdôrazniť prístup každého jednotlivca k svojmu prostrediu, k ostatným ľuďom, ktorý následne ovplyvňuje ďalšie osoby, živočíchy či prostredie. Žiaci by si mali uvedomiť, že ich rozhodnutia a skutky môžu planéte a jej obyvateľom pomôcť, aj uškodiť.

Odporúčania, ako v globálnom vzdelávaní so žiakmi pracovať:

  • Neobmedzte sa iba na predstavovanie globálnych problémov, naopak klaďte dôraz na vzájomnú previazanosť a závislosť medzi globálnym Severom a globálnym Juhom.
  • Poukážte na globálne procesy v lokálnom priestore a prezentuje ich dôsledky pre obyčajných ľudí.
  • Zdôrazňujte potrebu zodpovedného a dlhodobého angažovania sa v riešení globálnych výziev.
  • Podporujte kritické myslenie a vytváranie si vlastného názoru na globálne témy, nepodporujte názory len jednej ideológie a neposkytujte rýchle a hotové odpovede.
  • Používajte participatívne a interaktívne metódy, nielen frontálne učenie (sa).
  • Zamerajte sa na budovanie vedomostí, rozvíjanie zručností a zmenu postojov, neobmedzujte sa len na transfer poznatkov (Kríž, Zajac, 2015).

Zaradenie globálneho vzdelávania do vyučovania

Globálne vzdelávanie je považované z

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk