Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Využívanie chatbotov v práci školských podporných tímov

Dátum: Rubrika: Umelá inteligencia

Chatboty sú skvelým nástrojom na zlepšenie vzdelávania a komunikácie so žiakmi. Možno ich využiť aj ako podpornú činnosť v práci vedúcich školských podporných tímov.

Cieľom môže byť otvorenie diskusie k rôznym témam, napr. spolupráca v tíme, komunikácia s rodičmi žiakov, možnosti poskytovania spätnej väzby a hodnotenia žiakov, generovanie textov na základe zadania, tvorba cvičení, dotazníkov. Chatboty môžu byť aj užitočným zdrojom vyhľadávania noviniek v oblasti podporných opatrení.

Príklad: Rešpekt voči rodičom v konflikte

Otázka: Ako možno prejaviť rešpekt rodičom?

ChatGPT: Prejavovanie úcty a rešpektu voči ostatným je dôležitou súčasťou zdravých vzťahov a spoločenského prostredia. Tu je niekoľko spôsobov, ako možno prejaviť rešpekt iným:

  • Počúvanie: Preukazujte úctu k druhým tým, že im venujete svoju plnú pozornosť, keď hovoria. Počúvajte s porozumením a neprerušujte ich. Uplatňujte aktívne počúvanie a prejavujte záujem o ich myšlienky a pocity.
  • Empatia: Preukazujte empatiu voči druhým ľuďom tým, že sa snažíte pochopiť ich perspektívu a cítiť s nimi. Buďte ohľaduplní voči ich potrebám a pocitom a preukazujte súcit voči ich situácii.
  • Záujem a rešpektovanie rozdielov: Uvedomujte si, že každá osoba má svoje vlastné názory, hodnoty a skúsenosti. Prejavujte otvorenosť a rešpekt voči týmto rozdielom a vyhýbajte sa súdeniu a predsudkom. Buďte ochotní sa naučiť od druhých a oceniť ich jedinečnosť.
  • Ohľaduplnosť a zdvorilosť: Prejavujte ohľaduplnosť voči potrebám a pohodliu ostatných. Venujte pozornosť základným pravidlám zdvorilosti, ako sú pozdravy, úsmevy, správne oslovenie a vyjadrovanie vďaky. Dodržiavajte rešpektovanie hraníc a súkromia ostatných.
  • Uznávanie a ocenenie: Preukazujte uznávanie a ocenenie úspechov, schopností a príspevkov dru
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk