Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Myšlienky v hlave

Dátum: Rubrika: Editoriál

Na čo si najviac dávam pozor? Na svoje myšlienky. Vytvárajú z mojej hlavy dom, v ktorom potom musím bývať.“ Jan Tříska

Koľkokrát v návale hnevu vyslovíme vety, ktoré ľutujeme? Ako často riešime v hlave veci, ktoré sa s odstupom času ukážu byť nepodstatné? V akej miere nám ego-vzťažné myšlienky významným spôsobom určujú vzťahy v tíme? Súdy, ktoré vyslovujeme nad inými, môžu byť vyjadrením našich vlastných neuspokojených potrieb, ale aj zlyhaní, ktoré si niekedy ťažšie priznávame. Mať pod kontrolou emócie, zvládnuť sebariadenie v situácii, o ktorej vieme, že môže byť pre nás riziková, sa ukazuje byť kľúčovým predpokladom úspešnosti vedenia tímu. Témy, ktoré sa môžu stať súčasťou našich myšlienok, sme starostlivo vybrali aj do 6. čísla časopisu Didaktika.

Sociálno-emocionálne učenie je súčasťou edukácie, v ktorej sa žiaci postupne učia zvládať vlastné správanie a učia sa vychádzať so svojimi spolužiakmi. Erich Petlák sa v príspevku k tejto téme venuje implementácii a stratégii sociálno-emocionálneho učenia do vyučovania. Príspevok obsahovo dopĺňa článok uverejnený v časopise DIDAKTIKA č. 4/2022.

Metodické orgány školy vznikajú s cieľom plniť úlohy, realizovať výchovno-vzdelávacie ciele. Riaditeľ školy poverí jedného zo zamestnancov vedením metodického orgánu. Zdenka Matulová Juríková sa v príspevku venuje

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk