Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

Mária Terézia a jej reforma školstva

Dátum: Rubrika: Z histórie školsva

V príspevku prezentujeme Máriu Teréziu a jej tereziánske reformy zamerané na oblasť školstva. Opíšeme ciele školskej reformy, ako aj hlavnú pozornosť panovníčky, ktorá bola zameraná na zmenu stavu národného školstva. Rozoberáme tiež princípy, zásady školskej reformy spísané v Ratio educationis, informujeme o delení škôl na ľudové a latinské a venujeme sa aj rozvoju pedagogickej teórie pod vplyvom Ratia educatio. V príspevku spomenieme mená Ignáca Felbigera, Gerarda van Swietena, Jozefa Ürméniho, Adama Františka Kollára, Samuela Tešedíka, Daniela Lehockého a Jána Seberíniho. Upozorníme aj na nepresné uvádzanie informácie, že Mária Terézia zaviedla povinnú školskú dochádzku.

Reformná aktivita cisárovnej Márie Terézie (panovala v rokoch 1740 – 1780) sa niesla v duchu epochy osvietenstva. Kládla dôraz na širšie uplatňovanie rozumu a racionalizmu v ľudskej činnosti. Je preto prirodzené, že koncom 18. a na začiatku 19. storočia prebehla aj tzv. tereziánska reforma školstva. 

Mária Terézia si na pomoc privolala nemeckého pedagóga Ignáca Felbigera, ale neskôr aj ďalších osvietensky zmýšľajúcich ľudí ako Van Swietena, Jozefa Jozefa Ürméniho či Adama Františka Kollára, ktorého niektorí autori považujú za hlavného zostavovateľa Ratia educationis.  .

Ciele reformy školstva

Cieľom reformy bolo:

  • vytvoriť jednotný systém ľudového (národného) školstva,
  • zriaďovať odborné školy,
  • filozofickú fakultu zmeniť na odbornú fakultu,
  • univerzitám uložiť povinnosť vedeckého bádania a
  • štátu zveriť vrchný dozor nad vzdelávaním mládeže.

Prvé reformy sa dotkli vysokých škôl. Napríklad v Banskej Štiavnici vznikla banská akadémia, v Senci ekonomické kolégium, zavádzali sa nové predmety zamerané na rozšírenie všeobecného vzdelania v oblasti poľnohospodárskej a priemyselnej výroby.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk