Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Online časopis

TIMSS 2019

Dátum: Rubrika: Informujeme, upozorňujeme

Medzinárodný výskum vedomostí a zručností žiakov 4. ročníka ZŠ v matematike a prírodných vedách

V Slovenskej republike bolo v elektronickej forme testovania zapojených 157 škôl, 4 247 žiakov. Výskumu sa zúčastnili rodičia testovaných žiakov, 155 riaditeľov a 374 učiteľov týchto žiakov. Národným koordinačným centrom výskumu v SR je Národný ústav certifikovaných meraní.

MATEMATIKA – slovenskí žiaci dosiahli významne vyšší výsledok ako priemer škály TIMSS, ale významne nižší ako je priemerný výsledok krajín EÚ/OECD. Porovnateľný výkon dosiahli žiaci v Austrálii, Bulharsku, Taliansku, Kanade, Chorvátsku, Malte, Španielsku. Z krajín EÚ/OECD dosiahli signifikantne nižší výkon žiaci z Nového Zélandu, Francúzska a Čile. Významne vyššie skóre dosiahli žiaci v 22 krajinách EÚ/OECD.

PRÍRODNÉ VEDY – slovenskí žiaci dosiahli výsledok štatisticky významne vyšší, ako je priemer škály TIMSS a porovnateľný s priemerným výsledkom krajín EÚ/OECD. Porovnateľný výkon dosiahli žiaci v Maďarsku, Írsku, Turecku, Chorvátsku, Kanade, Dánsku, Rakúsku, Bulharsku, Severnom Írsku, Holandsku, Nemecku, na Cypre. Z krajín EÚ/OECD dosiahli signifikantne nižší výkon žiaci v 8 krajinách a významne vyššie skóre dosiahli žiaci v 12 krajinách EÚ/OECD.

Trend vo výkone žiakov SR

MATEMATIKA – v roku 2019 dosiahli žiaci signifikantne vyššie skóre ako v roku 2015 a 2007 a porovnateľný výsledok s rokom 2011. Pri porovnaní s priemerným výsledkom krajín EÚ/OECD dosiahli žiaci počas všetkých štyroch cyklov testovania štúdie signifikantne nižší výsledok. Z 29 krajín EÚ/OECD významne vyššie výsledky dosiahlo v aktuálnom cykle 5 krajín EÚ/OECD, významne nižšie výsledky v porovnaní s predchádzajúcim cyklom zaznamenalo 6 krajín EÚ/OECD a porovnateľné výsledky v oboch cykloch dosiahlo 17 krajín EÚ/OECD.

PRÍRODNÉ VEDY – v roku 2019 dosiahli žiaci výsledok na úrovni roku 2015 a 2007. V porovnaní s rokom 2011 je úroveň aktuálneho dosiahnutého skóre žiakov SR významne nižšia. Výsledky SR pri porovnaní s krajinami EÚ/OECD v cykloch v rokoch 2007 a 2011 boli významne vyššie, ako je úroveň priemeru krajín EÚ/OECD. V roku 2015 boli na úrovni priemeru krajín EÚ a

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk