Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Narcizmus, samoľúbosť a sebaobdiv ako patoprvok spôsobujúci diskomfort v školstve

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Narcizmus, patologická sebaláska, samoľúbosť, sebaobdiv predstavuje stav charakterizovaný nadmerným záujmom o vlastnú osobu. V psychoanalýze Z. Freudom je vysvetľovaný ako kontinuálny stav, pri ktorom ego sa stáva vlastnou túžbou po „vlastnej slasti“; podľa E. Fromma ide o obranné mechanizmy proti strate sebaúcty; v súčasnej psychológii ide o druh psychopatie jedinca, ktorý vníma len seba a svoje záujmy.

Názov narcistickej poruchy pochádza z gréckej mytológie. Narcis, syna riečneho boha a víly bol nesmierne očarujúci, múdry, šikovný, no pohŕdal všetkými ľuďmi okolo seba. Za povšimnutie mu stáli len tí, ktorí mu boli ochotní prejavovať nesmierny obdiv. Jedného dňa zazrel na vodnej hladine svoj vlastný obraz a osudovo sa doň zaľúbil. Nevnímal lásku víly Echo. Kým ona opakovala každé jeho slovo a pohyb, on videl iba svoju dokonalosť. Napokon v opojení prežívania vlastnej nádhery zomrel opustený a sám.

Kým bájnemu Narcisovi sa stačilo pokochať odrazom vlastnej krásy na vodnej hladine, narcisti v súčasnom reálnom živote vnímajú ako zrkadlo svoje okolie. Zúfalo potrebujú, aby ich druhí neprestajne utvrdzovali o vlastnej dokonalosti a bezvýhradne ich obdivovali.

Jedinci trpiaci narcistickou poruchou osobnosti majú zníženú empatiu, ťažko dokážu prejaviť súcit, ak tak teatrálne, nezvažujú a nezamýšľajú sa nad dôsledkami svojho správania na ostatných. Idú za svojím cieľom získať obdiv, potvrdiť svoju výnimočnosť a nadradenosť.

Všetci ostatní sú v ich očiach menej schopní a menejcenní. Jedinec s narcistickou poruchou osobnosti má zvyčajne dlhodobý neprimeraný pocit vlastnej sebadôležitosti, výnimočnosti a nadradenosti nad druhými. Osoby s narcistickou poruchou sa dostávajú do opakovaných a niekedy vyhrotených konfliktov. Na kritiku či nepotvrdenie vlastnej jedinečnosti reagujú často veľmi odmietavo, konfrontačne a agresívne, ale aj depresívne. Cítia sa nepochopení, opájajú sa fantáziami, v ktorých je preukázaná ich jedinečnosť. Navzdory prípadnému talentu často pre svoju potrebu okamžitého ocenenia nedoťahujú prácu dokonca a začnú hľadať ocenenie v inej oblasti.

V pedagogickej praxi to často vyzerá tak, že učiteľ v sieti narcizmu často mení pracovné kolektívy, má pocit, že nikde nie je pochopený, každé predchádzajúce pracovisko hodnotí ako komplex úbohosti a nízkej úrovne.

Pri narcistickej poruche osobnosti ide o extrémny variant bežne sa vyskytujúcich vlastností, ako sú sebavedomie, sebaúcta a sebapresadenie. Predpokladá sa, že v pozadí tejto poruchy je neustála sebaneistota, obavy z odmietnutia druhými, absencia pozitívneho prijímania v minulosti. Jedinci s narcistickou poruchou však ťažko získavajú náhľad na podstatu svojich ťažkostí a skôr vytrval

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy