Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Výška príspevku v kolektívnej zmluve

Publikované: Autor/i: JUDr. Ing. Marián Varga

Môže zamestnávateľ v kolektívnej zmluve dohodnúť výšku príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie zamestnávateľa rozdielne pre zamestnancov, konkrétne odstupňovaním podľa dĺžky trvania pracovného pomeru u zamestnávateľa. Napríklad do 5 rokov trvania pracovného pomeru je príspevok zamestnávateľa 2 %, od 5 do 10 rokov 2,5 %, od 10 a viac 3 %. Môže to byť diskriminačné v zmysle zákona?

Odpoveď:

Zamestnávateľ nemá zo zákona povinnosť prispievať zamestnancom na doplnkové dôchodkové sporenie. Rovnako zamestnancovi nevzniká zo žiadneho zákona nárok na jeho vyplácanie. Tieto benefity, ktoré zamestnávateľ stanoví do kolektívnej zmluvy, sú len vyjadrením jeho postoja na stabilizácii zamestnancov podľa dĺžky trvania pracovného pomeru. Otázka diskriminácie v tomto smere neprichádza do úvahy.

Poznamenávame že náklady zamestnávateľa v tomto smer treba považovať za limitovaný daňový výdavok, teda môže si ho uplatniť najviac do výšky 6 percent zo zúčtovanej mzdy. U zamestnanca sa tento príspevok považuje za zdaniteľný príjem. Príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie sú však zároveň odpočítateľnou položkou od základu dane, a to najviac do výšky 180 eur.

JUDr. Ing. Marián Varga, 24. 1.2019



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

Povinnosti prevádzkovateľov školských stravovacích zariadení A

Publikované: Aktualizované:

Možnosti odpredaja hmotného majetku A

Publikované: Aktualizované:

Započítanie pedagogickej praxe A

Publikované: Aktualizované:

Čerpanie náhradného voľna A

Publikované: Aktualizované:

Platová trieda – nekvalifikovaná vychovávateľka ŠKD A

Publikované: Aktualizované: