Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Prijatie žiaka, ktorý je štátnym občanom SR a neovláda štátny jazyk.

Publikované: Autor/i: PaedDr. ThLic. Oľga Pivarníková

Ako postupovať, ak od školského roka 2020/21 rodič k nám do školy chce dať zapísať žiakov, ktorí nerozprávajú slovenským jazykom? Môžu mať nejaké úľavy, resp. IVVP? Ako ich hodnotiť, vzdelávať? Matka má záujem, aby do 4. ročníka v málotriednej škole nastúpil 12-ročný chlapec. Akú dokumentáciu k tomu potrebuje? Má robiť komisionálne skúšky, alebo je to na riaditeľovi, že ho jednoducho príjme? Stačí ak vypíše prihlášku?

Pre relevantnú odpoveď na Vašu otázku sme požiadali o doplňujúce údaje, ktoré nám boli sprostredkované. Ide o dieťa, ktoré je štátnym občanom SR a neovláda štátny jazyk. Na základe doplňujúcej otázky konštatujeme, že dieťa nepatrí pod rámec § 146 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“). Čiže v odpovedi nemôžeme využiť inštitút vzdelávania deti cudzincov v podmienkach slovenského regionálneho školstva.  

Na dieťa/žiaka, ktorý je štátnym občanom SR a má zákonnú povinnosť plniť povinnú školskú dochádzku sa vzťahujú všetky ustanovenia školského zákona zaoberajúce sa touto problematikou. Školský zákon v účinnom časovom

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk