Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

COVID-19 Nariadenie vlády č. 48/2020 Z. z. pre oblasť dane z príjmov, ktorým sa upúšťa od vymáhania sankcie za určité správne delikty.

Publikované: Autor/i: -

V nadväznosti na prezentovaný návrh viacerých daňových opatrení za účelom pomoci s ekonomickým dopadom koronavírusu na hospodárstvo bolo dňa 18. 3. 2020 prijaté nariadenie vlády č. 48/2020 Z. z. pre oblasť dane z príjmov, ktorým sa upúšťa od vymáhania sankcie za určité správne delikty.

Prehľad situácií, v ktorých daňovníkom daňový nedoplatok z nezaplatenej sankcie zanikne automaticky 1. januárom 2021:

  1. oneskorené podanie daňového priznania k dani z príjmov a/alebo nezaplatenie dane z príjmov v zákonom ustanovenej lehote za zdaňovacie obdobie, ktorého posledný deň lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov uplynie 31. marca 2020, 30. apríla 2020 alebo 31. mája 2020, ak daňovník takéto daňové priznanie k dani z príjmov podal najneskôr 30. júna 2020 a ak daň z príjmov najneskôr 30. júna 2020 zaplatil;
  2. oneskorené podanie oznámenia o zrazení a odvedení dane z príjmov a neodvedenie dane z príjmov v zákonom ustanovenej lehote daňovým subjektom, ktorým je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý mal povinnosť predložiť oznámenie o zrazení a odvedení dane z príjmov v lehote do 31. marca 2020 za zdaňovacie obdobie roku 2019, ak toto oznámenie o zrazení a odvedení dane z príjmov podal najneskôr 30. júna 2020 a ak daň z príjmov v tejto lehote odviedol.

Upozorňujeme, že týmto nariadením sa zákonný termín pre podanie daňového priznania nemení a nariadenie nie je tak automatickou „náhradou“ oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Nariadenie nemá vplyv na splatnosť a výšku preddavkov na daň a ani sa ním neodsúva lehota pre podanie účtovnej závierky. Preto ak daňový subjekt s nedoplatkom na dani za 2019 potrebuje získať cash flow výhodu aj v oblasti platenia preddavkov na daň a/alebo potrebuje väčší časový priestor pre podanie účtovnej závierky, odporúčame mu podať oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Toto odporúčame aj z hľadiska vyhnutia sa porušeniu podmienok pre poukázanie podielu zaplatenej dane na osobitné účely (neziskovým organizáciám).

Pokiaľ daňový subjekt má povinnosť platiť preddavky na daň a z dôvodu nepriaznivých ekonomických dopadov nevie platiť preddavky na daň v zákonnej výške resp. ich nie je schopný platiť vôbec, odporúčame využiť možnosť požiadať správcu dane o určenie platenia preddavkov inak.

Viac informácií nájdete tu.

www.ropoaobce.sk

 



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk