Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Kvalifikovanosť - ŠKOLSKÝ ŠPECIÁLNY PEDAGÓG

Publikované: Autor/i: RNDr. Bc. Mária Takáčová

Pani učiteľka má ukončené vzdelanie učiteľstvo pre 1. - 4. roč (máj 2008) a rozširujúce vzdelanie špeciálno-pedagogickej spôsobilosti (január 2009). ZŠ, v ktorej pôsobí, má len bežné triedy a v nich integrovaných žiakov s vývinovými poruchami učenia. V novom školskom roku bude pani učiteľka vykonávať na čiastočný úväzok pracovnú činnosť školského špeciálneho pedagóga. Preto, aby bola kvalifikovaná, má spĺňať aj najmenej 5 rokov praxe pri vzdelávaní žiakov so ŠVVP. Akým spôsobom má dokladovať, že má viac ako 5 rokov praxe vo výchove a vzdelávaní žiakov so ŠVVP? Platí táto prax aj pri vzdelávaní integrovaných žiakov? Je pani učiteľka kvalifikovaná vyučovať predmet rozvíjanie špecifických funkcií u žiakov s vývinovými poruchami učenia na 1. st. ZŠ? Je pani učiteľka kvalifikovaná vyučovať predmet rozvíjanie špecifických funkcií u žiakov s vývinovými poruchami učenia na 2. st. ZŠ?

Na úvod odpovede na tieto otázky je nutné podotknúť, že pre úplnú odpoveď nemáme k dispozícii všetky potrebné informácie a budeme vychádzať čiastočne z predpokladov.

K otázke č. 1:

Kvalifikovanosť zamestnanca posudzujeme v zmysle vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov. Kvalifikačné predpoklady na výkon pracovnej činnosti pedagogického zamestnanca v kategórii školský špeciálny pedagóg sú uvedené v prílohe č. 8 uvedenej vyhlášky. Podľa údajov uvádzaných v otázke pani učiteľka ukončila vzdelanie v období  rokov 2008 -2009, teda v prílohe č. 8 vyhlášky sa pre ňu vzťahuje bod 6 prílohy. Doklad o potvrdení najmenej piatich rokov pracovnej činnosti v oblasti výchovy a vzdelávania detí a žiakov so špeciálnymi výcho

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk