Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

DUŠEVNÉ ZDRAVIE - Konformita a snaha podobať sa na iných

Publikované: Autor/i: PhDr. Tatiana Soroková, PhD.

Človek je spoločenský tvor, len vo veľmi výnimočných prípadoch má potrebu existovať a fungovať sám. Spoločenské prostredie tvorí zrkadlo jeho spoločenských vzťahov a je nepopierateľnou pravdou, že ľudia nie sú stvorení na to, aby žili sami. Podvedome sa vždy snažíme zapadnúť do nejakej skupiny, ktorá je akceptovaná.

Chceme, aby nás kladne hodnotili a aj keď netúžime po pochvale či obdive, nechceme byť ostatnými vnímaní ako menejcenní a horší. Ľudské bytosti sú výchovou a vplyvom spoločenského prostredia, v ktorom sa vyvíjali, nastavení tak, aby sa v mnohých rozmeroch a do istej miery navzájom podobali. Rozmer konformity má svoju opodstatnenosť zvlášť v školskom prostredí. 

Aschov experiment

Účastníkom experimentu Asch vysvetlil, že účelom pokusu je otestovať ich zrak, v skutočnosti však išlo o testovanie konformity. Probanti experimentu mali k dispozícii vzorovú kartičku s jednou čiarou X a mali za úlohu porovnať ju s troma čiarami na druhej kartičke, na ktorej čiary boli označené písmenami A, B, C. Na základe porovnania mali vybrať, ktorá čiara spomedzi ponúknutých troch je zhodná s čiarou na vzorovej kartičke, napr. ktorá čiara spomedzi A, B, C je rovnako dlhá ako čiara X. Probanti mali svoj názor vysloviť nahlas pred skupinou neznámych ľudí. Experimentu sa zúčastnili aj študenti, ktorí s psychológom spolupracovali a o všetkom boli vopred informovaní. Študenti boli inštruovaní, že v dvanástich z osemnástich prípadov majú odpovedať zhodne a zámerne nesprávne. V priebehu odpovedí nemali prejavovať žiadne emócie, aby neboli podozriví. Ako posledný odpovedal účastník experimentu, ktorý o ničom v

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Kategórie - Riadenie školy