Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Využitie kritických situácií ako príležitosť pre zmenu

Publikované: Autor/i: Mgr. Dušana Bieleszová

„Naliehavé správanie nie je podmienené presvedčením, že všetko je dobré alebo všetko je jeden obrovský problém, ale vedomím, že život ponúka obrovské príležitosti a prináša obrovské riziká. Navyše naliehavé správanie nevychádza z pocitov spokojnosti, nepokoja, frustrácie či hnevu, ale z pevného odhodlania okamžite napredovať a víťaziť. Tieto pocity celkom prirodzene vedú k takému správaniu, že ľudia sú ostražití a proaktívni, neustále pozorujú svoje okolie, či už vnútri, alebo mimo svojej organizácie, a vyhľadávajú podstatné informácie pre dosiahnutie úspechu.“ Kotter, P. J.1

Najväčšími nepriateľmi zmien v prostredí školy je:

  • falošný pocit sebauspokojenia smerujúci k stagnácii, k absencii vnímania príležitostí a hrozieb,
  • klamný pocit naliehavosti prejavujúci sa v množstve nezmyselných aktivít oberajúcich učiteľov o koncentrovanú silu na potrebné veci.

Falošný pocit sebauspokojenia

Aj vedúci zamestnanci škôl a školských zariadení môžu podľahnúť klamnej ilúzii, že zmeny a diskusie o budúcnosti školstva sa ich netýkajú, že kvalita školy je na najvyššej možnej úrovni a učitelia si svoju prácu vykonávajú najlepšie, ako vedia. Po náročnom období pandémie, dištančného vzdelávania môže mať potrebu rutinnej práce v pokoji a v bezpečnom prostredí. Ak si túto potrebu však dopraje príliš dlho, riešenia možnej krízy môžu byť ťažšie uchopiteľné.

Ak máme pocit sebauspokojenia, sme presvedčení, že žiadne zmeny nie sú nevyhnutné. Nevenujeme dostatočne pozornosť novým príležitostiam a nedokážeme vnímať ich silu.

Dôsledkom býva pretrvávajúca nečinnosť. Objavuje sa ľahostajnosť a môže sa zvyšovať sa arogancia voči tým, ktorí cítia potrebu zmeny, ale na jej presadenie im chýbajú potrebné kompetencie. Prevládajú monotónne činnosti. Podceňuje sa význam nových príležitostí. Vyskytuje sa tendencia konať a venovať pozornosť iba rutinným činnostiam. Do hry vstupujú obranné tendencie. Konáme podľa toho, čo sa osvedčilo v minulosti s presvedčením, že je to to najlepšie. 

Klamný pocit naliehavosti

Klamný pocit naliehavosti je rovnako nebezpečný ako sebauspokojenie. Prináša množstvo zbytočných pracovných porád, stretnutí a vymyslenej dokumentácie. Nezmyselné tabuľkové úlohy, prerábanie stratégií a koncepcií vytvárajú dojem produktivity. Nepremyslené aktivity odoberajú potrebnú energiu na plnenie podstatných úloh. V tejto situácii môžeme podliehať klamnej predstave, že čím viac vyťažíme učiteľov množstvom úloh, hoci aj nepotrebn

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

VZOR - Dohoda o hmotnej zodpovednosti A

Publikované: Aktualizované:

VZOR - Dohoda o brigádnickej práci študenta A

Publikované: Aktualizované:

VZOR - Výzva na doplnenie neúplnej žiadosti o sprístupnenie informácií A

Publikované: Aktualizované: