Portál pre riaditeľov škôl a zriaďovateľov
ISSN 1339-925X

Riadenie školy

Ukladanie sankcií za záškoláctvo

Publikované: Autor/i: -

Po 1. januári 2023  máme v obci prvé prípady ohľadom zanedbávania povinnej školskej dochádzky. Začíname vydávať rozhodnutia o vine a uložení pokuty. Nevieme, ako postupovať v prípade rodičov, ktorých viacero z detí zanedbalo povinnú školskú dochádzku. Máme uložiť pokutu za každé dieťa alebo napísať do jedného rozhodnutia všetky deti, napr. 3 deti, a uložiť pokutu spoločne za všetky deti? Takisto nám nie je jasné, či máme vyrubiť pokutu každému zo zákonných zástupcov oddelene alebo obom rodičom spoločne.

Zdroj: ropoaobce.sk, autor: Bc. Judita Mereššová

S účinnosťou od 1. januára 2023 došlo k zmenám v postihovaní "záškoláctva", sprísnili sa skutkové podstaty priestupkov alebo správnych deliktov a obce sú zároveň  povinné ex offo stíhať všetky priestupky, o ktorých majú vedomosť.

K zmenám došlo zákonom č. 396/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 232/2022 Z. z. o financovaní voľného času dieťaťa. Týmto zákonom v článku II dochádza aj k novelizácii zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v z. n. p. (ďalej aj len „zákon o štátnej správe v školstve").

Pri prvej otázke, týkajúcej sa uloženia pokuty za zanedbávanie starostlivosti o povinné predprimárne vzdelávanie dieťaťa obidvom rodičom, je relevantným § 37 ods. 1 zákona o štátnej správe v školstve, podľa ktorého sa priestupku dopustí zákonný zástupca dieťaťa, ktorý ohrozuje jeho výchovu a vzdelávanie, zanedbáva starostlivosť o povinnú školskú dochádzku dieťaťa, najmä ak dieťa neprihlási na povinnú školskú dochádzku alebo dieťa neospravedlnene vynechá viac ako 15 vyučovacích hodín v mesiaci alebo viac ako 60 vyučovacích hodín v príslušnom školskom roku, zanedbáva starostlivosť o povinné predprimárne vzdelávanie dieťaťa, najmä ak dieťa neprihlási na plnenie povinného predprimárneho vzdelávania alebo ak dieťa, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné, neospravedlnene vynech

Na zobrazenie tohto obsahu nemáte dostatočné oprávanenie.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Diskusia - Počet príspevkov: 0

Odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky pošlite na direktor@wolterskluwer.sk

Aktuálne články

VZOR - Dohoda o hmotnej zodpovednosti A

Publikované: Aktualizované:

VZOR - Dohoda o brigádnickej práci študenta A

Publikované: Aktualizované:

VZOR - Výzva na doplnenie neúplnej žiadosti o sprístupnenie informácií A

Publikované: Aktualizované: